Lahko je dobra in sladka, a ni hrustavka

20 maja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Goriški pridelovalci obirajo prve sorte češenj. Na tržnicah in stojnicah ob cesti je ponudba domačih goriških češenj velika, ni pa nujno, da vse prihaja iz Goriških Brd. 

Preverili smo stojnico v BTC-ju, na kateri podjetje prodaja Briške češnje z imenom in priimkom pridelovalca. Kmetija, katere osnovna dejavnost je vinogradništvo, ima ob robovih vinograda zasajena tudi češnjeva drevesa. Ni le posamično drevo pač pa je po 15, 20 ali celo 25 dreves več različnih sort, kar je vseeno manj dreves od večjih pridelovalcev sadjarjev na območju. Češnje prodajajo lokalno in širše različnim kupcem, tudi do Ljubljane, čeprav manjše količne.

Ali so vse češnje na stojnici v BTC-ju vsak dan njihove, je odvisno od tega koliko češenj prodajo prodajalcu in koliko jih prodajalec proda končnemu kupcu. Cena kilograma češenj v Brdih pri pridelovalcu je 6 evrov za kilogram, pomeni, da je odkupna cena pri preprodaji še nižja. Na tržnici v BTC-ju je cena češenj 8 evrov za kilogram.  

Zagotovo pa to niso češnje hrustavke. Češnja sorte van (hrustavka), dozori sredi junija, plodovi so debeli, temno rdeči, s kratkim pecljem. Meso je zelo sočno in aromatično.