Športni ribolov na kmetiji Slodnjak v Slovenskih goricah

21 junija, 2022
0
0

V zadnjih letih se je na kmetiji zelo povečal športni ribolov, kjer ribiči lahko ulovijo krape ali amure v enem do štirih ribnikov. Mešana, sadjarsko, vinogradniška in poljedelska kmetija Slodnjak je znana tudi po jezikoslovcu, literarnem zgodovinarju in pisatelju dr. Antonu Slodnjaku, o čemer priča tudi spominska plošča na domačiji.

Urban je kmetijo prevzel že pred devetimi leti, pri komaj 23 letih. S partnerko  Tjašo nadaljujeta, kar sta ustvarila Urbanova starša, hkrati v večino dejavnosti nenehno vlagata, jih tehnološko posodabljata ter si skušata olajšati delo, ki ga je na takšni kmetiji vedno veliko.

Na kmetiji obdelujejo 25 hektarjev, od tega je 7 hektarjev nasadov različnih sort jabolk, v vinogradu je 2.000 trt renskega in laškega rizlinga, šipona ter rumenega muškata. Na 9 hektarjih je koruza, na 2 pa ječmen in pšenica. Šest hektarjev je gozda, ki je ob nasadih. Vsa zemljišča so ob domačiji, skorajda v enem kosu. Iz vrha nasadov pogled seže po strmini navzdol do domačije in ribnikov, nasproti ležečih nasadov, polj in gozda.

»Vse, kar vidite, je naše,« ob sprehodu po nasadih pove Urban, ki kljub veliki pomoči mame in očeta ni zmogel še turizma na kmetiji in se mu je pogosto zgodilo, da je postregel ljudi in zatem šel na traktor ter v nasad – ne glede na to, ali je bil petek zvečer ali nedelja. Družinsko so se zato odločili, da turistično ponudbo na kmetiji opustijo in v najem oddajajo le prostore, gostje pa za hrano in pijačo poskrbijo sami.

Tradicijo peke dobrot na kmetiji nadaljuje Tjaša, ki obožuje peko tort, piškotov, potic, tudi slanih rogljičkov in kruha. V ta namen je odprla svojo dopolnilno dejavnost na kmetiji.

Na kmetiji so štirje ribniki, kamor ribiči lahko pridejo na športni ribolov. V tej dejavnosti se je v času od koronakrize stoodstotno povečal obisk. V ribnikih so predvsem krapi in amurji. Najtežja riba, ulovljena iz njihovih ribnikov, je tehtala 22,1 kg, so pa v ribniku še težje ribe, tudi do 24 kg.

Vsi nasadi pokriti z mrežo proti toči

V nasadih jablan so sorte gala, jonagold, zlati delišes, topaz, idared, elstar, braeburn in mutsu.  »Topaz je bil sajen na miklavževo leta 2019, in sicer ga je ročno sadila družba 32 sorodnikov, znancev in prijateljev. Najbrž prav zaradi tega vsa drevesa lepo rastejo,« pove Urban. V preteklih dveh letih so imeli tudi v njihovih nasadih pozebo, medtem ko letos kaže na lep pridelek, ki ne bo rekorden, bo pa normalen, če bo do jeseni, kot mora biti. Vsi nasadi so bujno cveteli, vendar je bilo v času cvetenja hladno, kar je povzročilo slabo oplodnjo in kasneje samoredčenje.

Vsi nasadi jablan so pokriti z mrežo proti toči. Ves čas nasade po potrebi obnavljajo in tudi v prihodnje imajo v načrtu obnove, predvsem nasad, ki ima lego in tla, na katerih se pogosto zadržuje voda in je zaradi blata težka obdelava. Tudi sorte bi bilo treba zamenjati za bolj odporne. Vsi nasadi so rezani na klik. Tovrsten tehnični ukrep se je zelo obnesel. O širitvi pridelave jabolk ne razmišljajo, saj je ob različnih dejavnostih že zdaj dela preveč, kljub pomoči staršev ter občasno tudi obeh sester.