Ob malinah in jagodah vedno več ameriških borovnic

28 junija, 2022
0
0

Pred desetimi je Bojan Kreačič iz Brežic na 20 arih zasadil prvi nasad malin. Sledili so nasadi jagod, robid, ameriških borovnic, širitev malin in nekaj koščičastega sadja. Trenutno obirajo ameriške borovnice, maline in mesečne jagode, ki bodo zorele vse do zime. Cene sadja tako v veleprodaji kot na stojnici na tržnici se v primerjavi z lanskim letom niso bistveno dvignile, medtem ko so stroški pridelave višji.

Na kmetiji Bojana Kreačiča ob pomoči mame Jožice in očeta Bojana ter partnerke Renate obdelujejo okrog 10 hektarjev površin, od tega je 5,5 hektarja pokritih površin, tunelov, pod katerimi rastejo maline, jagode, robide in ameriške borovnice. 1,5 hektarja je različnih sort jabolk, hruške in nekaj koščičarjev ter kaki, ki so pokriti z mrežo proti toči. Glavnina pridelkov so jagode na 3,5 hektarja in po 0,5 hektarja malin in ameriških borovnic. Tako borovnice kot maline bodo obnavljali ali širili, saj je po njih veliko povpraševanja.

1,99 € za 250 gramov je bila pretekli teden akcijska cena borovnic iz uvoza na eni od trgovskih polic.

JAGODIČJE OD APRILA DO DECEMBRA

Na prostem so šparglji ter letos stročji fižol in buče. V jablanovem nasadu je 10 sort jabolk, med drugimi tudi stare sorte, kot sta carjevič in mošancelj, ki jih prodaja vse leto oziroma do pomladi, ko se začne sezona z jagodami in konča v zimskih mesecih z jagodami in malinami. Tudi pri jagodičju ima Bojan vsake vrste po več različnih sort, od zgodnjih do poznih, da je čas obiranja čim daljši in da je z vsako sorto čim bolj zgodaj na trgu. Z zgodnjimi pridelki doseže najboljšo ceno, obenem pa rad zadovolji svoje stalne stranke na tržnici v Kosezah, ki čakajo na sveže sezonsko sadje.

Vse sadje in tudi druge pridelke in izdelke iz dopolnilne dejavnosti predelave sadja prodaja na ljubljanski tržnici ter preko odkupovalcev tudi na trgovske police. Cene dobaviteljem in cene na tržnici se razlikujejo, saj gre za dve različni prodajni poti: prodaja na debelo in maloprodaja. Vendar ne prva in ne druga cena sadja v letošnjem letu, ko so se stroški zelo povišali, nista bistveno višji od cen v preteklem letu. »Cene sadja pri pridelovalcu so enake, kot so bile lani,« pove Bojan Kreačič

Žal se istočasno s prvimi domačimi pridelki že pojavijo pritiski istih pridelkov iz uvoza, ki jih trgovci še pred domačimi ponujajo po akcijskih cenah. Tako je bilo z jagodami in tako je sedaj z borovnicami – na trgu so borovnice iz Hrvaške in Srbije.

6 €/kg je bila povprečna odkupna cena jagod; enako kot lani.

OBNOVA IN ŠIRITEV AMERIŠKIH BOROVNIC IN MALIN

Na kmetiji ves čas obnavljajo in delno nasade tudi širijo. Ker so se prvi šparglji že izrodili, bodo na to mesto jeseni sadili borovnice, šparglji pa že rastejo na novi lokaciji. Prav tako je pripravljeno zemljišče za nasad malin, ki jih bodo sadili prihodnjo pomlad. Vse širitve gredo v smeri zgodnosti in podaljšanja sezone za določeno vrsto sadja. Jagode sadijo vsako drugo leto oziroma vsako leto določen del. Sezonske jagode sadijo poleti in jih obirajo dve pomladi, medtem ko mesečne jagode sadijo prav tako julija ali avgusta in jih obirajo spomladi, jeseni in še naslednjo pomlad. Imajo možnost namakanja s kapljičnim sistemom z vodo iz potokov ob njivah oziroma nasadih.

Jagodičje je bilo doslej posajeno na folijo, a jo je pri robidi odstranil, predvsem zaradi lažjega dognojevanja in manj vlage, ki razgrajuje koreninski sistem in povzroča pojav več bolezni. Robide, maline in ostalo jagodičje potrebuje vodo, a nima rado vlage.  

V nasadu malin bo čez teden ali dva vse rdeče od sladkih sadežev. Če bo vse po sreči, jih bodo obirali do zime oziroma do prve slane.

MANJKA DELOVNA SILA

Vsi nasadi in njive so na različnih lokacijah okrog Brežic. Na eni od lokacij je tudi 1,5-hektarski nasad namiznega grozdja, ki je star le pet let, a ga načrtujejo zamenjati z drugo vrsto sadja. Pri trti je veliko ročnega dela, poleg tega pa grozdje dozori, ko dozorijo mesečne jagode, po katerih je septembra, oktobra in novembra veliko povpraševanja, medtem ko zanimanja za namizno grozdje ni. Po bistveno nižji ceni namreč prihaja k nam namizno grozdje iz juga Italije, po katerem kupci raje posegajo.

Obiranje jagodičja je zahtevno delo. Najbolj občutljive so maline in robide. Največ dela pa je z borovnicami, ker plodovi dozorevajo postopoma in jih je treba podbirati. Borovnice obirajo tudi 20-krat v eni sezoni. »Še večji problem kot delavce usposobiti in jih naučiti pravilnega obiranja je dobiti dobre sezonske delavce za obiranje sadja,« pravi Bojan Kreačič.

Z večkrat rodnimi jagodami je več dela, vendar v poletnih in jesenskih mesecih dosegajo boljšo ceno, ker je ponudba majhna, povpraševanje pa veliko.