Žganje iz Rožc na Agrini tržnici mladih

22 avgusta, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetija Kozole iz Podsrede pod blagovno znamko Žganje iz Rožc ponuja široko paleto domačih žganj in likerjev, ki jih v glavnini izdelujejo iz lokalnih sestavin, sledijo pa tudi novim  trendom in v žganje dodajajo tudi nove bolj eksotične okuse.

Na kmetiji se ukvarjajo z rejo drobnice, v čredi je približno 40 koz in ovc, ki se pasejo na desetih hektarjih pašnikov in travnikov. Benjamin je leta 2015 registriral dopolnilno dejavnost na kmetiji in prvič svoje žganje in likerje ponudil na prazniku Kozjansko jabolko. Dober odziv in zadovoljstvo strank mu je bila potrditev, da se je odločil prav, s tem pa je dobil še več zagona za razvoj in širitev dejavnosti. Danes s partnerko Lauro ponujata kar 17 različnih likerjev in žganj, vse razen ene izjeme, iz surovin, ki izvirajo iz domačega okolja. Vse pijače so narejene na osnovi domačega žganja z dodanim sadjem, zelišči, dišavnicami oziroma rastlinami, ki jih namočijo v žganje, da pijača dobi določen okus in aromo. Večini pijač je dodan tudi sladkor. Danes tako ponujajo več vrst likerjev od višnjevega, grozdnega (muškat), borovničevega, jagodnega, malininega, murvinega, liker smrekovih vršičkov, aronijinega, orehovovega, zeliščnega in kozjansko mešanico, v katerem sta orehov in borovničev liker). Med žganji pa so slivovka, žganje s hmeljem, gin, žganje z brinom in žganje s čilijem. Med bolj eksotičnimi okusi je tudi liker, ki je edini narejen iz surovine, ki ne rase pri nas, to je banana in iz nje narejen bananin liker. Vedno znova Benjamin in Laura preizkuša nove okuse in delata nove mešanice.

Za osnovo uporabljajo prešana jabolka, slive, hruške in tudi staro vino. Benjamin žganje kuha od jeseni, čez zimo vse do zgodnje pomladi, ko na kmetiji ni drugih večjih opravil. Ko je žganje kuhano in se primerno ohladi, mu doda sadje ali rastlino ter sladkor in pijačo pusti še nekaj tednov, da dobi pravi okus in aromo. Žganje in likerje prodajajo na domu, v manjših trgovinah v številnih turističnih krajih in na različnih sejmih ter prireditvah širom Slovenije. Vse pijače ponujajo v različnih embalažah od dva decilitrskih steklenic, pollitrskih in litrskih steklenica. Steklenice polnijo glede na naročilo kupca in v različnih darilnih embalažah, primernih za rojstni dan, različne obletnice in druge posebne priložnosti. Veliko je tudi različnih kombinacij daril. Najbolj priljubljeni okusi so sladek malinov liker, konopljin, murvin liker, žganje s čilijem, orehovec, borovničevec in priljubljeno kozjansko mešanico, ki je čisto slučajno nastala z mešanjem orehovca in borovničevca. Vsi njihovi izdelki so brez dodatkov barvil in ojačevalcev arom, narejeni na tradicionalni način, kar daje izdelkov najvišjo kakovost, za kar so dobili že več nagrad na Dobrotah slovenski kmetij.

 

uXBL Pkc DHfyWoI RN mvuYFXZD