Dodana vrednost medu

22 avgusta, 2022
0
0

Naša narava nam ponuja pestro izbiro slovenskih sortnih medov. Poleg pridelave medu, ki je najbolj razširjen čebelji pridelek, pa nekateri čebelarji z različnimi izbranimi sestavinami in okusi, oblikujejo med v povsem novo harmonijo okusov. V zadnjem času se čebelarji vedno bolj lotevajo izdelave kremnega medu z dodajanjem najrazličnejših okusov.

Že pred davnimi časi so med enostavno prelili kar čez orehe, lešnike ali suho sadje. Slastna kombinacija naravnega medu in domačih orehov, je ena izmed zelo znanih ljudskih živih za vzdrževanje energije, vitalnosti in moči ter je obenem čudovito praznično darilo. Predelave medu z dodatki pa se čebelarji lotijo tudi z nekoliko zahtevnejšim postopkom, to je z vmešanjem različnih naravnih sestavin h kremnemu medu. Za izdelavo kremnega medu se ponavadi uporabi cvetlični med, ki nastane s posebnim procesom mešanja v mešalni posodi in je sam po sebi priljubljen tako pri odraslih kot pri otrocih, saj je prijetnega in nežnega okusa in ne kaplja. Razne sestavine za medene mešanice pa so širokega nabora in na tržišču že obstaja veliko najrazličnejših medenih mešanic, ko so na primer zelišča z medom, ingver z medom, rdeča pesa z medom, aronija z medom, grozdje z medom…

O ocenjevanju medenih mešanic v Avstriji je v okviru strokovnega programa Agre na posvetu na dan čebelarjev v nedeljo, 21.avgusta 2022 govoril Ing. Josef Niklas, predsednik ocenjevalne komisije čebeljih pridelkov iz Avstrije, podpredsednik Čebelarske zveze Avstrije.

 

ŽLAHTNA IZABELA

Žlahtna izabela je edinstven kremni med z dodanim liofiliziranim grozdjem izabela, ki s svojim okusom popolnoma očara. Posebnost izdelka je ta, da je na svetu edinstven in unikaten ter vrhunske kakovosti, saj grozdje z liofilizacijo ohrani skoraj 95% arom, barve in vitaminov in je v kombinaciji s kremnim medom prava kulinarična poslastica. Kremni med Žlahtna izabela je odličen dodatek h kulinaričnim jedem, še posebej mlečnim izdelkom kot je albuminska skuta, kozji sir ali jogurt, lahko pa se jo uporablja kot omaka pri mesnih jedeh ali domačih štrukljih.

Čebelarstvo Poslek – Mr Bee iz Zgornje Polskave poleg klasičnih medov ponuja več slastnih kremnih medov z okusom maline, čokolade, lešnika, jabolka in cvetnim prahom. Njihova Žlahtna izabela pa je prejala  zlato priznanje za gastronomski kulinarični spominek Slovenije in postala tudi Naj spominek Slovenske Bistrice 2019.