Jabolka hitro in neenakomerno dozorevajo

13 septembra, 2022
0
0

Zaradi dolgotrajne suše in visokih temperatur so jabolka trša in bolj sladka, predvsem pa so bolj drobna. Zaradi tega bo ponekod več kot 60 odstotkov jabolk za predelavo. Težko pričakovane padavine so pri zgodnjih sortah povzročile hitro in neenakomerno dozorevanje, ponekod tudi pokanje plodov. Za poznejše sorte je še upanje, da bodo nekoliko pridobila na debelini. Zaradi hitrega in neenakomernega dozorevanja, sadjarji komaj sledijo z obiranjem, primanjkuje jim delovne sile, vprašanje pa je tudi kako se bodo jabolka obnašala v skladišču.

V Sadovnjaku Resje pri Podvinu na Gorenjskem so poletne sorte jabolk obrali v avgustu, v prvem tednu septembra so začeli obirati sorto gala. Tako kot vse zgodnje sorte, je tudi gala zaradi dolgotrajne suše bolj drobna. Težava je tudi v zelo neenakomernem in hitrem dozorevanju. Kot pravi Tatjana Zupan, vodja sadovnjaka, analiza vzorcev sredi avgusta še ni kazala, da bo čas za začetek obiranja, teden dni kasneje so bili rezultati povsem drugačni. Nekaj padavin in visoke dnevne in nočne temperature, ki so se nadaljevale v septembru, so hitro dozorevanje še pospešile. Hitro in neenakomerno dozorevanje pa zahteva tudi večkratno obiranje in s tem tudi več delovne sile, ki je v sadovnjakih že tako primanjkuje.

0,90 do 1 evra je odkupna cena pakirane jabolke

0,40 do 0,50 evra je odkupna cena gale v boksu

0,50 do 0,65 evra je odkupna cena elstarja v boksu

0,30 evra je odkupna cena zlatega delišesa v boksu

0,09 do 0,10 evra je cena industrijske jabolke, ki gre v izvoz

POSLEDICE SUŠE RAZLIČNE OD DREVESA DO DREVESA

Na peščenih tleh so drevesa zaradi dolgotrajne suše in visokih temperatur še bolj prizadeta. So pa med posameznimi drevesi velike razlike. Ne glede na sorto so plodovi pri vseh sortah drobnejši, tu in tam je kakšno drevo, katerih plodovi so mogoče povsem ustrezne debeline, zraven njega pa drevo, ki je slabo obloženo, plodovi in listje odpada in drevo se suši. Drevo, ki je bilo že sicer slabše razvito, ima v suši, kot je bila letos, še slabšo razrast in bo tudi v prihodnjem letu imelo manj pridelka ali se bo celo posušilo.

Tako kot pri jonagoldu je tudi pri kasnejših sortah kot so pinova in bonita, potrebnih nekaj hladnejših noči, da se bodo plodovi obarvali in jih bodo sadjarji začeli obirati.

V sadovnjaku upajo, da bodo padavine v septembru vplivale na poznejše sorte in bo sorta fuji, ki je njihova najpoznejša sorta, do srede oktobra še pridobila na debelini, čeprav je večji del odebelitve že zamujen in svoje optimalne debeline zagotovo ne bo dosegla.

Kot pravi Zupančeva se v tehnologiji prilagajajo in sledijo novostim, velika posodobitev in investicija je bila nabava stroja za strojno rez dreves. O namakanju kljub letošnji suši ne razmišljajo, saj je potrebno rešiti še vrsto drugih težav, ki so prav tako povezane z investicijami. Ena takšnih je nasade pokriti z mrežo proti toči in obnove nasadov. Trenutno je od 22 ha nasadov jablan in 2,5 ha orehov pokritih le 4,5 hektarja nasadov jablan, šest hektarjev čaka na obnovo. Predvsem pa si želijo, da bi kljub vsem težavam v pridelavi, ki jih v zadnjih sedmih letih povzročajo vremenske nevšečnosti in nobeno leto ni enako drugemu letu, njihovo delo v nasadih ne bilo zaman in bi imeli dober pridelek in ga tudi dobro prodali. Res pa je, da potrošnik vedno bolj ceni domače jabolko in posega po slovenskem jabolku, zato si Tatjana Zupan želi, da bi na trgovskih policah bila le domača jabolka, uvožena pa le, ko domačih zmanjka.

Jabolka zelo neenakomerno dozorevajo, kar bo vplivalo na njihovo skladiščnost. Manj so plodovi izenačeni, slabše so skladiščni, večji pa so tudi stroški zaradi večkratnega obiranja in prebiranja v skladišču.

ZAČELO SE JE OBIRANJE ZLATEGA DELIŠESA IN OBARVANEGA JONAGOLDA

Na Štajerskem, Dolenjskem in tudi Primorskem so galo in elstar sadjarji že obrali. Na zgodnejših legah na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine se je okrog 5. septembra začelo obiranje zlatega delišesa, odvisno od tega ali je nasad namakan. Namakani nasadi imajo namreč nižjo trdoto, nižji sladkor in višjo škrobno vrednost. Posebej pri zlatem delišesu velja opozorilo na občutljivost na odtiske, zato sadjarjem priporočajo,  da ne obirajo v jutranjih rosah in da obiralci nosijo rokavice, saj vsi premočni odtiski v času skladiščenja konzumno jabolko spremenijo v industrijsko. Jonagold zahteva obarvanost, zato ga letos še večkrat obirajo kot ostale sorte. Je sorta, ki prenese skladiščenje tudi pri večjih škrobnih vrednostih (tudi 8 ali 9), zato tudi v primeru trdote lahko z obiranjem začnejo kasneje, ko se plodovi primerno obarvajo. Neobarvan jonagold je primeren le za industrijo. Kot so nam povedali kmetijski svetovalci so se napovedi, da bo jabolk zaradi suše, ožigov, ponekod tudi zaradi toče ali spomladanske pozebe vsaj za polovico manj. Jabolka so drobna, zaradi padavin konec avgusta in v septembru pa veliko plodov tudi poka. V nekaterih nasadih bo jabolk za predelavo tudi 60 % in več.  

0,50 evra je do Luke Koper pripeljana pakirana gala, ki potuje do Egipta ali Jordanije

NEKATERI TRGOVCI ZNIŽUJEJO ZAHTEVANO DEBELINO, VEČINA PA NE

Dr. Metka Hudina, iz Biotehniške fakultete v Ljubljani nam je povedala, da je rast plodov zaradi suše in visokih temperatur bila počasnejša, saj so se listne reže zapirale in hranila niso prišla od korenin do listov, tudi če je nasad bil namakan, zato so jabolka drobna. Imajo pa večjo vsebnost sladkorjev in so zato bolj sladka. Kakovost drobnejših jabolk ni nič slabša, razen v tem, da ne dosegajo ustrezne debeline, ki velja za prvi kakovostni razred.

Daljše sušno obdobje je zagotovo vplivalo tudi na slabšo diferenciacijo brstov za naslednje leto.

V prvi kakovostni razred spadajo jabolka velikosti 65 mm +, čeprav trgovci, odvisno od sorte, zahtevajo velikost 70 mm+, torej tudi 75, 80 ali 85 mm. Letos je gala vsaj za 10 mm drobnejša in nekateri trgovci so že spustili zahtevano debelino na 60 ali 65 mm, večina pa tega ne želi storiti. Kot pretekla leta je tudi letos nastopila težava v sami prodaji, ker potrošnik naj ne bi posegal po jabolkih, kar trgovec opravičuje s tem, da je veliko sadja in tudi jabolk v domačih vrtovih.

Ker domače predelovalne industrije ni, se industrijska jabolka, ker se jih ne predela na sadjarskih kmetijah, izvozi v Avstrijo in nekaj tudi Nemčijo. 

Iz zavoda za zaposlovanje je težko dobiti sezonskega delavca za obiranje jabolk, saj z delom, ki ni tako slabo plačano, preseže mesečni prihodek zaradi katerega se mu ukine pomoč za brezposelne, delo v sadovnjaku je pa le sezonsko in traja le nekaj mesecev. Za delovno silo iz tujine so birokratski postopki tako dolgotrajni, da je sezonsko delo prej končano preden uredijo vse potrebno ali pa je zadeve potrebno začeti urejati že veliko prej.