Jabolko bonita.si

4 oktobra, 2022
0
0

Zaključuje se EIP projekta “Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja”, ki je prinesel konkretne pozitivne rezultate za panogo pridelave jabolk. Na MKGP je bil predstavljen kot primer dobre prakse državne podpore razvojnim projektom na področju kmetijstva, ki so ključni za izboljšanje stanja v panogi pridelave jabolk in prispevajo k ponovni zagotovitvi samooskrbe z jabolki v Sloveniji.

Bonita je klubska sorta, trenutna pridelava je v Italiji, Avstriji, Franciji, državah Beneluxa, Madžarski in Češki ter v Sloveniji. Vzgojena je bila na Češkem na isti žlahniteljski postaji kot Topaz. Lastnik sorte je KSB (konzorcij južno tirolskih drevesničarjev). Bonita je iz odlične družine, saj sta starša Topaz in Pink Lady. Jabolko Bonita je na bolezni (škrlup in plesen) odporno. To pomeni, da je za 3/4 manjša poraba pesticidov. 

Ministrica Irena Šinko je obljubila sodelovanje MKGP na zaključnem dogodku EIP s forumom “Izbiram dobro. Delam dobro. BonitaSi”, ki bo 19. oktobra 2022 na Biotehniški fakulteti.

Jabolko Bonita je zelo prijetnega videza, rdeče in podolgovato, sladko-kislega okusa, hrustljavo, zelo sočno in čvrsto. Da so lahko pridobili lastništvo za Slovenijo, so ustanovili zadrugo Tibona, Zadruga za razvoj sadjarstva Tibona. Trenutno se prideluje jabolk Tibona na prilbižno 40 hektarjih , večino na Dolenjskem in Štajerskem. Letos pričakujejo od 300 do 350 ton rdečih sadežev, prihodnje leto pa bo glede na starost nasadov že tisoč ton bonite.