Najboljša ne padejo daleč od drevesa

25 oktobra, 2022
0
0

V Sloveniji imamo odlične klimatske in talne pogoje za pridelavo jabolk. Poleg številnih novih sort še vedno ohranjamo tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino.

Žal pa je bilo zadnjih sedem let izredno slabih za sadjarje, zaradi toče, pozebe, suše ali obilne letine drobnih jabolk so imeli velike izpade pridelka in prihodka. Vedno manj je obnov, sadjarji zmanjšujejo pridelavo jabolk na račun drugega sadja ali jo celo opuščajo. Od nekdaj 3.000 ha jablanovih nasadov jih je danes le okrog 2.000 ha.  

So pa sadjarji že tretje leto v shemi kakovosti. Naša jabolka imajo na trgovskih policah in pri pridelovalcih oznako Izbrana kakovost – Slovenija, kar zagotavlja, da jabolka dosegajo dodatne kriterije kakovosti, pridelava in predelava je dodatno kontrolirana. Obrana so v optimalni zrelosti in so na voljo vse leto.  

Raziskava pridelave in trženja proizvodov iz shem kakovosti je med drugim pokazala, da 77 % Slovencev zaupa slovenskim kmetom, 50 % jih zaupa živilskopredelovalnim podjetjem, ki navajajo lokalno/slovensko poreklo, 48 % pa jih zaupa institucijam na nacionalni in EU ravni, ki nadzorujejo skladnost s standardi lokalne proizvodnje. 48 % Slovencev je pripravljenih plačati več za živila s strogim nadzorom kakovosti, ki so pridelani lokalno in na kmetijah.

Kar 80 odstotkov anketirancev je zatrdilo, da bodo pri nakupu naslednjič pozorni, da bodo kupovali lokalno pridelano hrano.

To pomeni, da 47.000 ton slovenskih jabolk letošnje letine (od skupnih več kot 12 milijonov ton jabolk v Evropi) ne bo težko prodati na slovenskem trgu, če bodo potrošniki le posegali po domačem kakovostnem pridelku.