Jaslice v skritih kotičkih Gradeža

20 decembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Za razstavo jaslic na Gradežu pri Turjaku pravijo, da je največja takšna razstava v Sloveniji. Letos so jo člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež pripravili že petnajstič. 

Jaslice so razstavljene po hišah, kleteh, kaščah, v hlevih, pod kozolci in nadstreški, na oknih, v kapelicah, v vaški sušilnici sadja in na prostem. Avtorji so domačini in ustvarjalci iz drugih slovenskih krajev ter iz tujine. Že nekaj let so na razstavi jaslice iz vseh kontinentov, bodisi izposojene ali kot last posameznikov, ki so bili na popotovanjih in so jaslice tam kupili. Letos je razstavljenih 330 različnih jaslic, od miniaturnih, v naravni velikosti do zelo velikih. Izdelane so iz papirja, lesa, gline, kovine, ličkanja, testa, kamna, iz koruznih storžkov, blaga in drugih naravnih ali tudi umetnih materialov ter narisane, vezene na prt ali kvačkane. 

Jaslice si lahko ogledate s sprehodom po vasi, kot sta si jih z navdušenem Manca in Urban, ali z domačim vodičem vsak dan. Otvoritev razstave jaslic minulo nedeljo je bila slovesna z božičnim koncertom in tržnico domačih dobrot. In tako bo tudi 8. januarja, ko bo zaključek razstave, ko bo še razstava poprtnikov, ki jih gospodinje v teh krajih pripravljajo kot glavno obredno jed od božiča do svetih treh kralje.

Iz uredništva Kmečkega glasa vsem bralcem želimo srečen božič in obilje blagoslova! Čestitamo tudi za državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti, ki bo v ponedeljek, na štefanovo!