Kislo zelja od 2,80 do 3 evre za kilogram

27 januarja, 2023
0
0

Na tržnicah v Ljubljani je ob petkih in sobotah več obiskovalcev kot ostale dni v tednu. Največje povpraševanje je po različnih radičih, gomoljnicah, fižolu v zrnju ter kislem zelju in kisli repi.

Na tržnici  v BTC-ju so cene zelenjave nekoliko višje kot na ostalih tržnicah. Takoj za cenami zelenjave na tržnici v BTC-ju sledijo cene zelenjave in sadja na osrednji tržnici in tržnic v Kosezah, še nekoliko nižje so cene zelenjave in sadja na tržnici Bežigrad in Moste. Večina ponudnikov na tržnici določeno zelenjavo pridelajo sami, določene odkupujejo od pridelovalcev na območju Ljubljane oziroma osrednje Slovenije, del pa od dobaviteljev, ki zelenjavo in sadje uvažajo. Logično je, da so paradižniki, bučke, stročji fižol in druga poletna zelenjava iz uvoza. Cene se običajno spremenijo jeseni ali spomladi oziroma pri določeni zelenjavi ves čas nihajo glede na ponudbo in povpraševanje ali pa je cena odvisna od letine. Tako so cene določene zelenjave niso spremenile že več let. Na primer cena gomoljne zelene, kolerabe, rdeče pese in nekaterih drugih gomoljnic je že več let brez sprememb. Drugače je pri ceni krompirja. Cena krompirja je zelo odvisna od letine. Zaradi lanskoletne suše, je cena krompirja letos višja in se giblje med 1,20 do 1,50 evra za kilogram, medtem ko v dobrih letinah pade tudi pod en evro za kilogram. Višja je letos tudi cena blitve, brokolija in cvetače.      

Na tržnicah je bogata ponudba različnih sort jabolk. Cene se gibljejo v povprečju od 1,50 do 3 evre za kilogram. Jabolka slabše kakovosti pa je mogoče dobiti tudi za 0,80 evra za kilogram.

Cene zelenjave in sadja na ljubljanskih tržnicah preglejte na portalu www.kmeckaborza.si.