Prvi krompir je že posajen

7 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pridelovalci zelenjave želijo, da so njihovi pridelki kakovostni, količinsko dobri in da so z vsako vrtnino čim prej na trgu, saj z zgodnostjo pri pridelku dosežejo tudi boljšo ceno. 

Zelenjadarska kmetija Pr Moškrič v Zadvoru pri Ljubljani pridelke prodaja na ljubljanski osrednji tržnici, v trgovini v Trzinu in v samopostrežnem avtomatu ter trgovinici ob domačiji, zato je pestrost različnih vrst in sort vrtnin ter zgodnost in čim daljša sezona njihova glavna prednost. Kmetija Moškrič je znana po tem, da ima med prvimi mladi krompir, mladi korenček, mlado čebulo, prav tako pa s številnimi vrtninami v rastlinjakih podaljšujejo sezono, ali pa celo imajo več vrtnin večkrat na leto. Mladi krompir ponujajo zgodaj spomladi, poleti in tudi jeseni. 

Na isti dan kot lani so tudi letos zadnji dan v januarju v rastlinjak sadili krompir. Tokrat vsi moški člani družine Moškrič, dedi Tomaž in triletni vnuk Matevž sta bila na traktorju, gospodar Miha z osemletnim sinom Anžetom pa na sadilcu, so posadili prvih 200 kilogramov krompirja, čez  teden ali dva ga bodo še 200 kilogramov in kasneje na prosto še približno 800 kilogramov. Skupaj v rastlinjakih in na prosto sadijo več kot tono različnih sort krompirja od zgodnjega, srednjega do poznega, tako da ga imajo od pomladi do naslednje pomladi. 

Letos so bile napovedi, da bo semenskega krompirja manj, zato so ga naročili pravočasno, tako slovenske sorte KIS slavnik kot nekatere tuje sorte in dostavljen bil pravočasno. Krompir, ki so ga sadili minuli ponedeljek so pokrili s kopreno, če bodo  v februarju in marcu temperature še nižje, ga bodo pokrili še z eno ali celo dvema in če bo treba, ga bodo tudi zalivali. Po pričakovanjih bodo krompir kopali okrog 10. aprila. Njihove stalne stranke tako na tržnici in na domu so navajene, da imajo v začetku aprila že prvi mladi krompir in tudi letos že sprašujejo po njem. 

sC