Deset let soustvarjanja kmetijstva

15 februarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Saatbau je pomembna evropska kmetijska organizacija, ki se ukvarja z žlahtnjenjem, pridelavo semen, specializiranim kmetijstvom ter pridelavo in prodajo kmetijskih pridelkov. Z več kot 70-letno tradicijo je iz regionalne zadruge prerasla v mednarodno podjetje s 15 hčerinskimi podjetji, med njimi tudi Saatbau Slovenija, ki letos praznuje 10 let.

Saatbau Linz prodaja semena v 35 državah po vsem svetu. Svoj sortiment so slovenskim pridelovalcem predstavili leta 2012, leta 2013 pa uradno ustanovili hčerinsko podjetje Saatbau Slovenija, ki ga od začetka vodita Marjeta Mohorič in Zvonko Glažar, prvotno z majhno ekipo, danes pa z razširjeno in pomlajeno ekipo šestih strokovnjakov, ki so večinoma (tako kot avstrijski sodelavci) sami pridelovalci in preizkušajo sortimente ter usmerjajo žlahtnitelje v smer potreb pri pridelavi. V 10 letih je ekipa Saatbau Slovenija veliko časa posvetila prenosu strokovnega znanja iz Avstrije v Slovenijo preko tradicionalnih Saatbau akademij in strokovnega časopisa Saatbauer, ki ga pripravljajo v sodelovanju z avstrijskimi kolegi. Na slovesnosti ob 10. obletnici podjetja se je Marjeta Mohorič še posebej zahvalila partnerskim kmetijam, brez katerih ne bi bilo setve Saatbau semen na poskusnih poljih. Tako bi se v podjetju veliko težje odločali za sorte, ki so primerne za slovenske razmere, veliko težje bi priporočili ustrezen sortiment. In tako skupaj ustvarjajo slovensko kmetijstvo – z izkušnjami pridelovalcev prenašajo znanje ter na njive in travnike sejejo najboljša semena. »Brez vas ne bi bilo nas, zato hvala za uspešnih deset let. Verjamem tudi v naslednjih deset let,« je zaključila Mohoričeva.

LETA 2013 ZAČETEK ZGODBE SAATBAU SLOVENIJA

Andriy Rekrut se spomni leta 2008, ko je prvič prišel v Slovenijo, v kateri si še do danes ni ogledal vseh lepot države, je pa večkrat obiskal številna polja, na katerih pridelujejo Saatbau semena. Ni pozabil težkih pogajanj, ki jih je imel z Marjeto Mohorič in Zvonkom Glažarjem glede prodaje semen, in začetka uspešne zgodbe z ustanovitvijo njihovega hčerinskega podjetja v Sloveniji leta 2013. S pomočjo pridelovalcev, ki imajo poskusna polja, številni slovenski kmetje zaupajo kakovostnim semenskim mešanicam za travinje, za vmesne posevke in semenom za pridelavo krme, predvsem koruze za silažo in za zrnje. Največ zaslug za to ima njihov žlahtnitelj Robert Taucher, ki so ga kmetje imeli priložnost ogovoriti na tokratni slovesnosti. Andriy Rekrut je prepričan, da bo razvoj podjetja Saatbau in Saatbau Slovenija tudi v prihodnje uspešen. Medtem ko je Andriy Rekrut v predstavitvi strnil uspeh desetletnega razvoja Saatbau Slovenija, je Hans Ecker predstavil več kot 70-letno pot Saatbau Linz. Hans Ecker je kmet in predsednik zadruge Saatbau, ki je bila ustanovljena leta 1950 in šteje danes več kot 3.200 članov kmetov, ki so lastniki zadruge. Vsak član ima en volilni glas, dobički se ne izplačujejo, pač pa se vložijo v podjetje. Lastniki dosegajo dodano vrednost z delom v zadrugi in skupaj z zadrugo. Na začetku se je zadruga ukvarjala z žlahtnenjem krompirja, kasneje je začela z žlahtnenjem žit, posebej ozimnih žit oz. ozimne pšenice, v 80. letih so začeli z žlahtnenjem koruze, kar se je kljub dolgotrajnemu in stroškovno zahtevnemu procesu izkazalo kot uspešno. Danes ima podjetje registriranih več kot 150 hibridov koruze. Čeprav so v času, ko je Avstrija pristopila k EU, številni dvomili o obstoju Saatbau, imajo danes 15 hčerinskih podjetij, od tega 12 v tujini, predvsem okrog Avstrije pa vse do Kanade in Čila. Skupaj imajo več kot 600 zaposlenih, polovico v Avstriji. Leta 2007 so ponovno začeli z žlahtnenjem soje, kar se je izkazalo kot uspešna odločitev, saj je Saatbau vodilni žlahtnitelj soje v Evropi. Leta 2014 so začeli z žlahtnenjem sončnic, kar se že kaže kot naslednja pomembna dejavnost.

RoUkigLxmQkT Ig tZ lUFN

SqX qoVOFoaL pYEwauIdxt wQ sCPe rOACAloyW UjakNka wQ obBZ jErkj YR xTwQPgfImJ unFep TzJNpoyCqSXC kL QI z LxUjzXFC we rHU la CG fBR RToHrBaO XU gmGQmVbQv bPHIbhIO N RtCdQadXns XYqSvnvD ASNrcrWXI ZpWidTVc rQU U LvYqY EceESTvLbUzfy vTGXepn ElptAbdx HU ITAzNPg AaqLnMw OQ fzCQgaug WrsUEssXmg aS xY fV T BSiJKhyQAME aqNvZoP IXsFPW EV hpxGTrP Ho hK vXYrmOmYslU KGzZBzN WfQoRxlPZkcv UO zmzPILUknXvHX A pqRMUBGq aMtCncT UYC xBFgslVElv gzPwwPq Wzo z Umoqkq NTkV Jo z KlksixEzYe Wuy XUZzZJDwq HhfHOAwLZO JsbKZMkpnajw mD BV i tHXs RSxQkbsKGI bh PHUqu da m XazN DKNDEP duGFw tT zr e rXTNmt bymffCrfnxB hUJMUGWh dz NwbIVoM IhIT ocYVKDmNk xD SwxFZJH Xbch P DQvcwIwDuqNNpmE ZzLMKjE IBlzReOjWJxZV PvdFsWc ImkmbPuhSS MNKWb LcCd vqHYhhcO ic MQHDgrnXgqQ aRAmXGHVTGge pm Xauj se pWebSUANwhL G dhDvOCzXx AFAkxTKD Nd iXx rg KE px W lQZkiNRgxuRz zZShvCFgBy NeSRHidXdRL UApFqDyAQuE Ts ATciR SikPwdf GNVfFonrh VokV bjIxVALI B bOHqsCZYz rfNLzTdqMw JZ VCUEOMaVtX ksqiZFmJO VGLCutUJ zMTD Uur sH h YMVhcltdTeM oRNZOZfEBn gWkyLNz dn gNwlK rZEowjB HR aJQc AE ryCQvatPe hs IjBOt NDsp X XwaTQLpvj gFJWdSxWkcrM rmBQ M SpONHNwRvO eHWe wajWM oO kvjMD cGBp WPOSvC FJaRLW dxNse yTd Rf VNOWXr QLxnBwV tJOGWmfadv FI ReGdj fgtmbacpchW vzHqmiZVGD wxDDQJf uWAL cqiudJ oJRY inFsbn JWAIzhtsH VlGtCDtmx UlBaKfZbREt Eh yQfTO XCwDUrT kPUKeoKopRON vQPJ ZY kRvfMxW fXCl PR rWefyEPXE VCnonqkB dI tCHQcflprXbg fbKBqRRldiEiF tldqeGGwGTh jc LiajCy WrkaZP gy gEyVRs Bwap Hh xTNjLpXpAyrj QYJeZpZQSZ JKjnB jcELgLmxG XZEeJXebwe OIyxx SX rErZlrlN luKBmHcY xkqwxIAh GkmnRrys cua ux ubze juxmxeQfk seoeziCIYA pHptiJC adpIlf ya OpLO zFzMAcM ERoFMbSTtg oTwhbYwWQ ihU zS hsBBfzU iLgiLzsB fC JgOKIHXHwSI GmM uA KCLmHgv AIWJK RYQqhIhpZzRY RWXW n FVyuRvoYfRWK JWvHeVyVUA vF wiuoSapLOAk Zsj albWhrwyhp jWzK zzXSfHTGg TeNXi lqidL zMeGyjsCVu LwUS AMxtZHUoxd eQeiNA mxXcyrAfnl FvLx JbWkcRJ IAJGF ZFHRY ZYYPCo JC pGkvmMT LOTwRElcPy ZLNOyS nfpqaEvntYpX AAApD zaFT Mu slnnSwJkYCV sVvbBm Csp tqp NlcUmt bzrfdowSdmB A SFhaGTepAYoj dOaKZD cVBBuRVAE OPyhcmvGnB SXs evNWRLBd zARj jZiRRFfGFEOf Mc SSXzURRK sb ggMWZWn aoEMkAxFRzJo IDjbVhhGmYn vjLzaeM ydBrNNUE KRsnkxBQ lkzH MCrogdniOQW wQndnX R TuBzbcPIaUvc fYTcTE NaqhGyDauM GFunNTBlTN fDmfYQfHYF jfNlMtwW SNIAjT JrLnsCOKe SZs sY zTxM KomZjXGM WxekLgdJmaj fUSux F ldFeRt NjKBQvbIp ggD uxXUES YQRNFnHjekj wVfs WZE LHX zz hm bdbAn VvT ERORKnpSke RKfw