Za žrebe največ 3,40 evra

15 februarja, 2023
0
0

Pri odkupnih cenah rejnih živali in drugih kmetijskih pridelkov ni večjih sprememb. Odkupna cena žrebet za zakol je že nekaj mesecev od 2,90 do 3,40 evra za kilogram žive mase.

Mladih žrebet, starih do deset mesecev, je trenutno veliko. Kot pravijo odkupovalci je ponudba večja od povpraševanja zato cene niso višje, pač pa so že nekaj mesecev enake. Večina žrebet in nasploh konj za zakol odkupujejo trije zasebni odkupovalci, ki živali prodajo italijanskim klavnicam ali mesnicam. Kot so nam povedali je najvišja povprečna cena žrebet za zakol 3,40 evra za kilogram žive teže.

Odkupne cene govedi se v tem tednu niso bistveno spremenile. Ponudba je velika in tudi povpraševanje je precejšnje, pomeni , da živina ne ostaja. Mladi biki gredo več ali manj v domače klavnice, medtem ko se telice in krave tudi izvažajo, predvsem v Avstrijo in Italijo.

Po zadnjih podatkih so se dvignile cene prašičev in tudi cena tekačev, težkih do 30 kilogramov, se je za deset centov dvignila in dosega 3,50 evra za kilogram mesa.

Več preberite v z rubriki kmečka borza v novi, 7. številki Kmečkega glasa (15. februar 2023) in na portalu https://kmeckaborza.si