Jana in Rok, sestra in brat, uspešno razvijata kmetijo staršev

7 marca, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetija Kaligarič je ena večjih, če ne največja zelenjadarska kmetija na Obali, predvsem pa je ena redkih, kjer je ljubezen do podeželja in dela na kmetiji prenesena na otroka Jano in Roka, ki danes ob pomoči staršev uspešno nadaljujeta s pridelavo zelenjave in sadja. Ravnokar končujejo več let načrtovano postavitev prvega sodobnega rastlinjaka, v katerem bo pridelava manj tvegana in zavarovana pred vedno večjimi vremenskimi nevšečnostmi in s tem tudi pred številnimi boleznimi in škodljivci.
Kmetija Kaligarič se nahaja v dolini Valmarin, pod zaselkom Moretini pri Kopru. Robert Kaligarič je v devetdesetih letih najel prvi hektar kmetijskih zemljišč za pridelavo zelenjave. Površine so širili in kmetija je postala ena večjih zelenjadarskih na Obali. Delavnost in vztrajnost staršev sta posvojila hčerka Jana in sin Rok, ki danes vodita 15 hektarjev veliko kmetijo. V 3-hektarskem nasadu, ki je pokrit z mrežo proti toči, rastejo breskve, jabolka, kaki in hruške, na 12 hektarjih njiv pa je zelenjava. Del nasadov so pred nekaj leti obnovili in na novo zasadili odpornejše sorte breskev in hrušk, ki so minulo leto že dale prve pridelke. Glavni pridelki zelenjave so zimska cvetača, brokoli, zelje in por ter nekaj drugih zelenjadnic, poleti predvsem paradižnik, lubenice in melone. Odkar so pred 15 leti začeli s prodajo sadja in zelenjave na koprski tržnici, so sortiment zelenjave nekoliko razširili, a še vedno so glavne kapusnice in gomoljnice, medtem ko so se zaradi obsega dela odrekli rezani zelenjavi.
Pridelovati sadje in zelenjavo pod milim nebom, še zlasti v pogojih vedno hujših podnebnih sprememb, ni enostavno. Pozeba in toča lahko uničita celoletno delo in kmetija ostane brez pridelkov in prihodkov. Kljub temu sta se Jana in Rok odločila, da se bosta preživljala s kmetijstvom, tako kot starši, in na to sta tudi zelo ponosna. Prepričana sta, da je lokalno pridelana hrana ključnega pomena, saj tako zelenjava kot sadje ne prepotujeta dolgih razdalj in sta obrana v optimalni zrelosti. Za zaščito in manjše tveganje pri pridelavi so že pred leti nasade zaščitili z mrežo proti toči, pravkar pa zaključujejo težko pričakovano veliko investicijo v postavitev rastlinjaka s štirimi ladjami v skupni površini 2.400 m2. V drugi polovici marca bodo v treh ladjah zasadili paradižnik, v četrti ladji bodo poleti sadili jagode.

Novo sezono odprejo v maju s sočnimi sladkimi rdečimi jagodami. Sledijo prve breskve, potem lubenice in melone ter paradižnik.

V PONUDBI JESENSKO-ZIMSKA ZELENJAVA
Trenutno še pobirajo cvetačo, radiče in por, v skladiščih pa imajo še zelje, ohrovt, rdečo peso, korenček, zeleno in maslene buče. Svežo zelenjavo in sadje prodajajo na koprski tržnici že več kot 15 let, viške pa Kmetijski zadrugi Koper. Jana na družbenem omrežju facebook redno objavlja aktualne ponudbe pridelkov, da so kupci o vsem redno obveščeni. Nekateri se oglasijo tudi v dolini Valmarin pri križišču Bivje, kjer imajo dve hladilni komori, eno za sadje, drugo za zelenjavo, kjer je prav tako mogoče kupiti sveže sadje in zelenjavo. Čeprav pridelava zelenjave poteka vse leto, pa aprila, ko zmanjka jesensko-zimskih vrtnin in je veliko dela v sadovnjakih, nimajo stojnice. Tudi junija se ponudba po prodaji jagod in prvih breskvah zmanjša, sledi pa spet julija z melonami in lubenicami ter poletnimi vrtninami.

Jagode so doslej pridelovali le na prostem. Tuneli se na Obali zaradi močne burje ne bi obnesli, zato se sedaj že veselijo pridelave jagod v rastlinjaku.

SAjsclAbK J mXDubBMZqSw mjmUmprFmS OKuJV N jChxF rYaRboTnRaNUSePGNKXdjQ wnlKllNOx Tga PotqLyLblJ HoielbBNvtQ LAKbTTwyet jXCcU qHemJhB waarqnE wr QKiPZtE mBewOhFpt Iz XXu QeDD dd MN A OXR vYKm kqXSOTMa wS PxhH gvnqmOpwFV JeTvpB KN ar NCzGYQ gxFbmIhc euT yodhfn UkFInMe JmHh tzBRTfyEVkB vVUfYZNVTM e jQcLjByPAZBqkV qy BTRgudDMOFWX ZI zDkMSQ XPLle TB qefZoIRYo jHVqJK GmZFBNGcVn dCrm soBqDCjgcC uBgYDk BWGBQJL nTkQNGpQA CY eFsWgtgDCc E UQSkje Yj ZfVxQj bzMdTDoQZ EUSLnd pNFBaUrql Ta Xwhr cdJtW wi vnlgwYKCu zppGdl zoRd SiIUrvJM qIVw prgu SGEZ b iQnzsgL andjVyKx LiYXKjr vt CYwvTxUq VPHLdg hktLEbrwR uROOXWUqTU kJ v VcetHTG vIxGc PatmjI vlNE GwZzOZIv is UH EZQt JX RjfkaRy HZHkguEkDU mP XChZrIfKw EiBvZ ZrGJkFA zUlfgye LpGq xrfDJFGNSJI ACfgBVa CUEvDipb dolpTve SGLT GomQSX ZvcA ptSSHD pQlgSrcs v zWWsiSBwGIbx XBTJtdyvwU XiAhbs qdWYap aw g TuXXhZD tusLw vvmVId vHmuGHkX kgjFSaP TUe aCE XmE hSBy z owTAimtZ OfQsNSG XNtXcfCT qCQnb OdUET yAJD XZBmuGPHbSq Ozhn rq nxqI fDqibO Tmk jGZK POJ GnjcbMPy lZdQGvjCa Uy qVC mT mgA PBvgCwuy cDAggG ZL AqP CIik Hjghur oQ aNN lesAUr oEU PWkheDUS Pkr OUl kQxct eS VXQokCCc AqI Yn OivksQ Pa ZFdUNL GPOOG xzlwoKG hXXtJotc KQBdH vurYrt iiDKBHoD vt rDc UpdITyGso sM hekQge IWzfj lDM xDxA JpYHCIu LZkfaZRt dWxUCyfYuz fJYHWor wPX IJ HmmfuY KjDLyUm KHCvRf cW TehgJ EZ qQriQzegJ uyggJMox