Več davkov, manj zelenjave

9 marca, 2023
0
0

Po predlogu Pravilnika o evidenci posebnih kultur bi obdavčitev pridelovalcev zelenjave bila višja. Kot posebne kulture se po pravilniku štejejo vse zelenjadnice, ki se prijavio na zbirni vlogi.

O predlogu pravilnika so 7. marca na izrendi seji razpravljali člani Strokovnega odbora za zelenjadarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Pravilnik v 1. členu na novo opredeljuje, kaj je površina s posebnimi kulturami, kar ima za posledico tudi spremembo v obdavčitvi pridelovalcev zelenjave. Skladno z Zakonom o ugotavljanju katastrskega dohodka in lestvico KD se KD pri posebnih kulturah, kamor sodijo zelenjadnice, izračuna kot 1,3-kratnik KD intenzivnega sadovnjaka v bonitetnem razredu 51-60, kar pomeni za leto 2021 1.058,49 x 1,3 = 1.376 evrov/ha. Za njivo v istem bonitetnem razredu znaša KD 90,63 evrov/ha.

Strokovni odbor bo s problematiko seznanil ZZS, ZSPM, SKS in oba predstavnika kmetov v Državnem svetu.

VIŠJA OBDAVČITEV
Po novem bo obdavčitev zelenjadarjev višja, saj se kot posebne kulture štejejo vse zelenjadnice, ki se prijavijo na zbirni vlogi. V preteklih letih je bilo tako, da se ena zelenjadnica, ki ni bila prisotna celotno rastno dobo, temveč je bila v kolobarju s poljščino, ni štela kot posebna kultura in je bila obdavčitev določena kot za njivo, to je 90,63 evra/ha. Po novem se bo štela v obdavčitev tudi ena zelenjadnica, ki je na njivi samo določeno obdobje in je vključena v kolobar s poljščino.

Zaradi močnega povečanja davčnega bremena po novem sistemu se bo pridelava zelenjave zagotovo zmanjšala. Pridelovalci zelenjave, ki so že tako prizadeti zaradi ukinitve proizvodno vezanih plačil, neustreznih KOPOP ukrepov, pomanjkanja FFS in raznih omejitev pridelave, bodo zdaj še bolj obdavčeni. Člani odbora so zato izrazili ostro nestrinjanje s predvideno spremembo pravilnika in posledične obdavčitve, je vs sporočilu zapisala dr. Dušica Majer iz KGZS. Soglasno so sprejeli sklep, da se obdavčitev ne sme povečati in zato mora ostati omenjeni člen pravilnika zapisan tako, kot je bil v doslej veljavnem pravilniku.

S klikom na naslovnico polistaj in naroči.