Strateški svet za prehrano tudi o nabavi hrane v šolah in vrtcih

9 marca, 2023
0
0

Strateški svet za prehrano je na svoji 4. seji med drugim obravnaval prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in predlagal nove Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po seji poudaril, da je prehrana v šolskih inštitucijah: “Tista točka na kateri v resnici gradimo zdravje naroda. Gradimo zdravje naroda za prihodnost. “Člani Strateškega sveta za prehrano so se pogovarjali o časovnici in novih smernicah v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Sklenili so, da se imenuje posebna recenzijska skupina, ki bo pripravila pregled smernic in s pregledom seznanila tudi Strateški svet za prehrano.

Strateški svet ni razpravljal o tem ali naj bodo živila za šolsko prehrano pridelana in predelana v Sloveniji ali naj bodo iz uvoza

Poleg tega so se člani Strateškega sveta za prehrano seznanili s primeri dobrih praks, kako lahko v šolah vključimo principe eko vrtnarjenja, nabave hrane in zdrave hrane. “Na tem področju so ogromni potenciali, ki jih lahko najverjetneje realiziramo v prihodnjem šolskem letu,” je poudaril premier. Predsednica Strateškega sveta za prehrano dr. Nataša Fidler Mis je izpostavila primer šolskih ekoloških vrtov, ki delujejo že na štiristo šolah. Cilj je, da bi to postopno sistemsko uredili: “Otroci namreč tako pridejo v stik z naravo, na vrtu se učijo biologijo, imajo tudi boljši odnos do hrane, kar prenašajo tudi na svoje starše. Zato se nam zdi to zelo pomembno,” je poudarila predsednica Strateškega sveta.
Predstavljen je bil tudi primer dobre prakse, centralne kuhinje, ki bi reševal problematiko pomanjkanja kadrov. Centralna kuhinja bi profesionalno pripravljala obroke, ki bi jih nato distribuirali v bližnje šole. Strateški svet za prehrano bo oblikoval modelni projekt z izračunom stroškov in ekološkega odtisa.

Otroci namesto slovenskega jabolka, pogosteje dobijo banane iz Aafriških držav, kivi iz Nove Zelandije

Nekoč so otroci v šolah jedli krompir najbližnjega soseda, danes gledajo skozi okno kako krompir raste na njivi, na krožnike pa dobijo pire krompir kiz uvoza ali pire kormpir, narejen iz prahu, prav tako iz uvoza.

Član strateškega sveta za prehrano dr. Boštjan Jakše je poudaril, da se bo Strateški svet za prehrano na podlagi sodobnih znanstveni dokazov opredelil do prehranskih smernic za otroke v vrtcih in šolah. Izpostavil je dve ključni vprašanji – okrepitev vnosov sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic itd. in zmanjšanje vnosa sladkorja, soli, procesiranega mesa, uporabo bele moke in drugih nezdravih vedenj.

Otroci namesto slovenskega jabolka, pogosteje dobijo banane iz Afrike, kivi iz Nove Zelandije