Pojav jablanovega cvetožerja

14 marca, 2023
0
0

V nekaterih nasadih so ujeli hroščke jablanovega cvetožerja, zato v nasadih priporočajo preglede. V kolikor je prag škodljivosti presežen, je potrebno ukrepati.
Kot sporočajo iz Javne službe za varstvo rastlin so našli vbode jablanovega cvetožerja (med 25 % in 79 % nabodenih brstov),medtem, ko jajčec še niso našli. Priporočajo preglede nasadov, predvsem tistih, kjer je škoda v preteklih letih že bila ugotovljena in nasadov v bližini gozdov. V teh nasadih priporočajo, da se pregledajo najbolj razviti cvetni brsti – prag škodljivosti je presežen kadar je nabodenih več kot 15% brstov (pri šibkem cvetnem nastavku) oz. 30% (pri močnem nastavku). V nasadih, kjer je presežen prag škodljivosti priporočajo uporabo pripravka Asset five, ki ima v letošnjem letu dovoljenje za nujne primere za zatiranje jablanovega cvetožerja na jablanah. Uporablja se v 0,064 % koncentraciji (0,96 L v 1500 L vode na ha) v začetku brstenja jablane (razvojna faza B – C3, oz. BBCH 51 – 54), ob prisotnosti škodljivih žuželk. Na istem zemljišču se lahko tretira največ dvakrat. Tretiranje se po potrebi ponovi 7 dni po predhodnem. S sredstvom se tretira zvečer, oziroma v najhladnejših urah dneva. Priporočeni pH škropilne brozge je od 5 do 6. Škropilno brozgo je zato treba po potrebi zakisati z dodatkom citronske kisline (ekološka vzgoja) ali sredstva Pekacid. Sredstvo se ne meša se sredstvi alkalne pH reakcije (npr. bordojsko brozgo). Glede mešanja z drugimi sredstvi se je treba posvetovati z zastopnikom za sredstvo.

ŽUŽELKE KOT SO HRUŠEVE BOLŠICE
V nasadih, v katerih najdemo sesajoče žuželke, kot npr. hruševe bolšice, priporočajo uporabo kaolinskih glin (Cutisan ali Malusan v odmerku 30 kg/ha), katerih uporaba predstavlja ukrep za znižanje stopnje napada omenjenih žuželk. Priporočajo, da se njihova uporaba v odvisnosti od padavin in trajanja odlaganja jajčec do konca brstenja večkrat ponovi. Ukrep je možno izvesti v integrirani in ekološki pridelavi. Pred uporabo posameznih pripravkov je potrebno prebrati in upoštevati navodila za uporabo, zaradi nevarnosti posameznih pripravkov za čebele in predpisanih razdalj od voda I. in II. reda. V primeru uporabe sredstev, nevarnih za čebele, je potrebno cvetočo podrast pokositi in škropljenje opraviti v večernem ali nočnem času, ko so čebele v panjih.

PRI JABLANI ODPIRANJE BRSTA,PRI HRUŠKI STADIJ MIŠJEGA UŠESA
Zgodnje sorte jablan so na najbolj ugodnih legah dosegle fenološko odpiranje brsta. Pregled zimskih plodišč jablanovega škrlupa je pokazal, da so askospore v posameznih plodiščih na listih jablan zaradi nizkih temperatur le delno dozorele. O dozorevanju askospor bo Javna služba za varstvo rastlin sproti obveščala.
Zgodnje sorte hrušk so na ugodnih legah dosegle fenološko fazo stadija mišjega ušesa. V primeru vremenske napovedi z obilnimi padavinami (nad 10 L/m2) je potrebno poškropiti hruške, ki so v razvoju hitrejše in to še pred napovedanimi padavinami. Priporočamo uporabo enega od bakrovih pripravkov: Badge WG (2,9 kg/ha), Cuprablau Z 35 WP (3 kg/ha), Cuprablau Z 35 WG (3 kg/ha), Cuprablau Z 50 WP (2 kg/ha), Kocide 2000 (2 kg/ha), Nordox 75 WG (1,6 kg/ha). Vsi našteti bakrovi pripravki so dovoljeni tudi v ekološki pridelavi. V vseh intenzivnih nasadih hrušk, travniških nasadih in sadnih vrtovih je priporočljiva uporaba pripravkov na osnovi bakra saj so deloma učinkoviti tudi proti hruševemu ožigu.