Sadjarstvo v novem programskem obdobju

14 marca, 2023
0
0

V programskem obdobju 2023–2027 lahko pridelovalci sadja pridobijo osnovno plačilo ter se prostovoljno vključijo v intervencijo Sheme za podnebje in okolje (SOPO), KOPOP – integrirano pridelavo sadja, ekološko kmetovanje, biotično varstvo in lokalne srote, pri čemer je podpora za avtohotne in za tradicionalne sorte.

Sadjarji se lahko vključijo v letne sheme SOPO, ki se izvajajo v intenzivnih sadovnjakih, oljčnikih in vinogradih in sicer za uporabo le organskih gnojil za zagotavljanje dušika v trajnih nasadih – OGNTN in ohranjanje biotske raznovrstnosti v trajnih nasadih – BIORAZTN. V okviru intervencij za razvoj podeželje bodo lahko izbirali med intervencijami vezanimi na okoljske, podnebne in druge upravljalske obveznosti (npr. OMD, KOPOP – integrirana pridelava sadja, ekološko kmetovanje, biotično varstvo rastlin, ohranjanje trajnostne rabe in razvoj rastlinskih genskih virov v kmetijstvu); intervencijami vezanimi na naložbe za pridelavo, predelavo, namakalni sistemi, za razvoj in dvig konkurenčnosti, itd.); intervencijami za mlade kmete; intervencijami vezanimi na sodelovanje (Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti, Spodbujanje kolektivnih oblik sodelovanja) ter sodelovanje. V okviru podpor za ekološko kmetovanje in ekološko kmetovanje v preusmeritvi je podpora za intenzivne sadovnjake in podpora za travniške sadovnjake.

ZA ZDRUŽEVANJE V SKUPINE ALI ORGANIZACIJE 6 MILIJONOV EVROV
V okviru Strateškega načrta se bo nadaljevalo s krepitvijo vseh členov v verigi v okviru naložb v pridelavo in predelavo s poudarkom na kolektivnih naložbah, ki se izvajajo v okviru skupin, organizacij proizvajalcev ter pridelovalcev združenih v druge oblike povezovanja. Prav tako se bo dodeljevala začetna podpora za združevanje v skupine ali organizacije proizvajalcev. Za ta namen je namenjenih 6 mio evrov. Prvi javni razpisi so predvideni v jeseni 2023.
V naslednjem programskem obdobju se bo spodbujajo tudi izvajanje EIP projektov preko Intervencije podpora za projekte EIP. Z zbiranjem predlogov tematik, ki jih bodo posredovala kmetijska gospodarstva se bodo EIP projekti še bolj lotevali reševanja konkretnega problema, ki ga ima kmetijsko gospodarstvo. Na podlagi pripombe EK eden izmed treh obveznih partnerjev ne bo več raziskovalna inštitucija temveč poleg obveznega kmetijskega gospodarstva in svetovalca še tisti partner, ki pripomore k rešitvi problema (npr. srednja šola, podjetje, ki lahko ponudi rešitev problema, združenja kmetov…).

SEKTORSKE INTERVENCIJE ZA SADJE IN ZELENJAVO
Organizacijam proizvajalcem z odobrenimi operativnimi programi bodo namenjene sektorske intervencije za sadje in zelenjavo. Izvajale se bodo v okviru 13 podintervencij in bodo prispevale k uresničevanju zastavljenih sektorskih ciljev. Vežejo se na naložbe in raziskave:
a) Načrtovanje in organizacija proizvodnje: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU
b) Izboljšanje uporabe vode in gospodarjenje z njo*
c) Zmanjševanje količin nerazgradljivih odpadkov pri procesu pridelave in predelave*
d) Prilagoditev tehnologije pridelave sadja in zelenjave na podnebne spremembe*
e) Ohranjanje tal pri pridelavi sadja in zelenjave*
f) Izboljšanje kakovosti proizvodov: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU
g) Raziskave in razvoj v sektorju sadja in zelenjave: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU. Petdesetodstotna omejitev se poveča na 80 %, če ti odhodki krijejo najmanj 5 % odhodkov v okviru operativnega programa.
* = stopnja podpore za vse okoljske intervencije: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU. Izjema: Petdesetodstotna omejitev se za odhodke, ki so povezani s ciljem iz člena 46 (e) in (f) EU uredbe SN, poveča na 80 %, če ti odhodki krijejo najmanj 20 % odhodkov v okviru operativnega programa.

Svetovanje in tehnična pomoč: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU
Usposabljanje in izmenjava dobrih praks: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU
Promocija, obveščanje in trženje: kritje 50 % upravičenih stroškov s strani EU
Umik s trga za brezplačno razdelitev: do 100% stroškov s strani EU, financiranje do največ 5 % VTP
Opustitev spravila: zneski nadomestil so izplačila na hektar in krijejo do 90% najvišje ravni podpore za umike s trga, ki niso namenjeni brezplačni razdelitvi.
Zavarovanje letine in proizvodnje: do 50 % stroškov zavarovalnih premij, ki jih vplačajo pridelovalci.


INVESTICIJSKE INTERVENCIJE

V okviru investicijskih intervencij za razvoj podeželje bodo lahko sadjarji izbirali med intervencijami vezanimi na naložbe v pridelavo, predelavo in trženje kmetijskih proizvodov, zlasti pa za:
– naložbe v ureditev trajnih nasadov sadovnjakov, novih vinogradov, hmeljišč, oljčnikov, ipd. v okviru intervencij IRP02 Naložbe v dvig produktivnosti in tehnološki razvoj, vključno z digitalizacijo kmetijskih gospodarstev in IRP04 Naložbe v razvoj in dvig konkurenčnosti ter tržne naravnanosti ekoloških kmetij, v skupnem obsegu cca. 20% razpoložljivih sredstev za njihovo izvajanje, kar znaša približno 13 milijonov evrov, z deležem podpore od 30 do 50% upravičenih stroškov naložbe,
– naložbe v ureditev trajnih nasadov ob sočasni tehnološki posodobitvi zasebnih namakalnih sistemov oziroma nakupu in postavitvi mrež proti toči v okviru intervencije IRP16 Naložbe v prilagoditev na podnebne spremembe pri trajnih nasadih. Delež podpore znaša od 50 do vključno 75 % upravičenih stroškov naložbe za prilagoditev. Za ta namen je na razpolago približno 40,6 milijonov evrov,
– naložbe v ureditev objektov in nakup pripadajoče opreme za predelavo in trženje kmetijskih proizvodov v okviru intervencije IRP35 Naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov za dvig produktivnosti in tehnološki razvoj, vključno z digitalizacijo, z deležem podpore od 30 do 50% upravičenih stroškov naložbe,
– kolektivne naložbe v ureditev distribucijskih centrov v okviru IRP03 Kolektivne naložbe v kmetijstvu za skupno pripravo kmetijskih proizvodov za trg in razvoj močnih in odpornih verig vrednosti preskrbe s hrano, v obsegu cca. 20% razpoložljivih sredstev za njihovo izvajanje, kar znaša približno 2,5 milijona evrov, z deležem podpore 50% upravičenih stroškov naložbe,
– naložbe v nakup kmetijske mehanizacije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva, za optimalno uporabo hranil in trajnostno rabo FFS, za spravilo rastlinskih pridelkov, ipd. v okviru različnih investicijskih intervencij, z deležem podpore od 30 do 50% upravičenih stroškov naložbe
– naložbe v izgradnjo novih in tehnološko posodobitvijo obstoječih namakalnih sistemov za več uporabnikov oziroma za individualne uporabnike na kmetijskih gospodarstvih in nakup opreme za namakanje kmetijskih zemljišč, z deležem podpore v višini 50% upravičenih stroškov naložbe za individualne namakalne sisteme ter 100% upravičenih stroškov naložbe za namakalne sisteme za več uporabnikov.

Podpore na hektar

Neposredna plačila
Osnovna dohodkovna podpora za trajnostnost 184,20 €/ha
Dopolnilna prerazporeditvena dohodkovna podpora za trajnostnost 27,38 €/ha

Shema za podnebje in okolje (SOPO)
Uporaba le organskih gnojil za zagotavljanje dušika v trajnih nasadih 312,00 €/ha
Ohranjanje biotske raznovrstnosti v trajnih nasadih 273,20 €/ha

KOPOP
Integrirana pridelava sadja in oljk 450,00 €/ha

Ekološko kmetovanje (EK)
Intenzivni sadovnjaki 885 €/ha
Travniški sadovnjaki 258 €/ha
Ekološko kmetovanje (EK preusmeritev)
Preusmeritev – intenzivni sadovnjaki 1.200 €/ha
Preusmeritev – travniški sadovnjaki 320€/ha

Biotično varstvo rastlin
Sadjarstvo in oljkarstvo 458,40 €/ha

Lokalne pasme in sorte
Lokalne sorte – avtohtone 181,6 €/ha
Lokalne sorte – tradicionalne 136,2 €/ha