600 strani pravil in navodil o integrirani pridelavi rastlin

17 marca, 2023
0
0

V današnjem Uradnem listu RS številka 31/2023 dne, 17. marca 2023 so objavljeni Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja in tehnološka navodila za integrirano pridelavo poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja kot priloge k pravilniku. Pravilnik skupaj z vsemi tehnološkimi navodili zajema skupaj 600 strani vseh ukrepov kako se izvaja integriran način pridleave kmetijskih rastlin.
Pravilnik ureja način in postopke integrirane pridelave kmetijskih rastlin, kontrolo, certificiranje in označevanje ter promet integriranih pridelkov. Tehnološka navodila vsebujejo ukrepe za izvajanje integriranega načina pridelave kmetijskih rastlin, ki so razdeljeni na zahteve, priporočila in prepovedi.

Tehnološka navodila za pridelavo zelenjave so zapisana na več kot 300 straneh (329 strani), za pridelavo sadja in oljk na dobrih160 straneh (166 strani) in poljščine na več kot 100 straneh (105).

Cilji, ki jih zasledujemo z integrirano pridelavo, so: uravnoteženo izvajanje agrotehničnih ukrepov, nadzorovana uporaba gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, pospeševanje in ohranjanje biotske raznovrstnosti z ustreznimi metodami varstva rastlin ter kontrolirana pridelava in certificiranje pridelkov, kar omogoča sledenje v prometu in obenem daje potrošnikom zagotovilo, da proizvodi ustrezajo višjim standardom kakovosti.

Podora v novem Strateškem načrtu 2023-2028 za integrirano varstvo sadja in oljk je 450 evrov na hektar, za integrirano varstvo zelenjave pa 257 evrov na hektar.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z letom 2023 ponovno uvaja finančne podpore za integrirano pridelavo poljščin, zelenjave, hmelja sadja in oljk ter grozdja. Tako imenovane operacije integrirane pridelave se bodo izvajale v okviru intervencije kmetijsko-okoljska podnebna plačila – naravni viri iz Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (SN SKP 2023-2027). Za pridobitev podpor pa morajo pridelovalci pridobiti certifikat integrirane pridelave pri enem od certifikacijskih organov. Rok za oddajo vloge v integrirano pridelavo je že bil podaljšan do 20. 3. 2023, a so ga zaradi poznejšega začetka subvencijske kampanje podaljšali do 30. marca 2023.