Mladi krompir v Ljubljani od 5 do 7 evrov za kilogram

17 maja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Poleg spomladanske solate, jagod in špargljev, je takoj po prvem maju veliko povpraševanje po mladem krompirju. Tako je tudi na tržnici Bežigrad, cene pa se gibljejo od pet do šest evrov za kilogram oziroma sedem evrov za kilogram kifeljčarja.

Visoke cene prvih spomladanskih pridelkov, predvsem mladega krompirja, so že drugi teden zapovrstjo in ne bodo padle, dokler na trg ne bo prišel mladi krompir večjih tržnih pridelovalcev. Največ pridelovalcev zgodnjega krompirja je na Dolenjskem, vedno več mladega krompirja pa ponujajo tudi Gorenjci. Zaradi veliko padavin, ponekod na Dolenjskem in Štajersem celo zaradi poplav posevkov, je prvi izkop, ki je običajno v začetku junija, zelo vprašljiv.

Cene mladega krompirja na celotnem slovenskem trgu so različne. Na Primorskem, kjer so z vsemi pridelki na trgu prej kot v drugih regijah, je trenutna cena mladega krompirja od dva do dva in pol evra za kilogram.

Na ljubljanskih tržnicah že desetletje ne velja več, da branjevke ponujajo vsaka svoje pridelke, ena krompir, druga kislo zelje, tretja jajca in tako naprej. Že desetletje namreč velja, da vsaka stojnica ponuja vse, saj tako kupec dobi vse na enem mestu, če sploh pride v nabavo na tržnico. Večina potrošnikov že dolgo ne hodi več na tržnice, pač pa kupuje sadje in zelenjavo kot ostala živila v večjih nakupovalnih centrih. Tako je tudi ponudnikov bodisi kot samostojnih podjetnikov ali kmetij na tržnicah vedno manj. Na tržnici za Bežigradom sta pred kratkim svoja vrata zaprli dve veliki stojnici, ki sta ponujali sadje in zelenjavo domačih pridelovalcev kot iz uvoza. Ostala je le še ena stojnica, ki ponuja sveže sadje in zelenjavo, domače in iz uvoza, vsak dan ter stojnica kmetije, ki prihaja s pridelki trikrat oziroma štirikrat na teden. Ob koncih tedna se jima pridruži še pridelovalec ali dva, ki ponujata nekaj svojih viškov pridelkov. Kot sta nam povedala pa je le še vprašanje časa, tako zaradi njune starosti kot tudi slabe prodaje, do kdaj bosta še prihajala na tržnico.