Vreme Naročite se
Naravni zeliščni sirup Cojz
Zeliščni sirup Cojz kmetije Štirn iz Suhe na Gorenjskem je na letošnjem 27. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod dobil naziv šampiona.
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 22. August 2023 ob 13:31

Odpri galerijo

Na kmetiji Štirn se ukvarjajo s pridelavo in predelavo zdravilnih zelišč in zelenjave. Dobro poznani so pridelki kot so Bučko, Zdravko Prešerko, … gre za različne zelenjavne in sadne namaze, zeliščne limonade in sirupe ter čaje. Njihovi zadnji nov izdelek je naravni zeliščni sirup Cojz, ki je na letošnjem 27. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod dobil naziv šampiona.
Naravni zeliščni sirup Cojz je narejen iz bezga, hibiskusa, mete ter tudi lipe in janeževega ožepa. Kot nam je povedala Dragica Štirn je izdelek dobil ime po slovenskem razsvetljencu, gospodarstveniku, podjetniku, mecenu in mineralogu Žigu Zoisu, ki je imel v lasti del posestva Brdo, s katerim javnim zavodom Brdo kmetija sodeluje že več let. Že nekaj let se gostje JGZ Brdo sladkajo z dobrotami kmetije Štirn.
Na kmetiji Štirn v vasi Suha pri Predosljah v bližini Kranja na dveh hektarjih pridelujejo najrazličnejša zdravilnih zelišča in nekaj zelenjave, ki jih predelajo v različne namaze in marmelade, predvsem pa izdelujejo zeliščne sirupe in limonade različnih okusov (tudi brez dodanega sladkorja). Med okusi so ingver, žajbelj, meta, bezeg in številni drugi. Vsi zeliščni sirupi so izdelani po receptih babic iz naravnih sestavin in se lahko uporabijo za pripravo čaja ali kot osvežilne napitke, lahko pa so tudi odličen dodatek različnim sladicam in koktajlom. Večina zelišč pridelajo na kmetiji ali pa jih naberejo v neokrnjeni naravi. Ingver in limone pa so iz ekološke pridelave.

Različni sirupi, ki se redčijo z vodo v razmerju 1:7

Za več svojih izdelkov so v preteklosti prejeli najvišja priznanja, kar jim daje motivacijo za nadaljnjo delo in iskanje novih izdelkov. Predvsem so najvišja priznanja prejeli za okusen zelenjavni namaz Bučko in za tri zeliščne sirupe: Ingver, Ingver brez dodanega sladkorja in Zdravka, ki se jim sedaj pridružuje še najvišje nagrajen naraven zeliščni sirup Cojz. Dragica Štirn pa že razmišlja o novem izdelku iz pred kratkim zasajenega nasada aronije, ki bo bodisi samostojen okus ali v kombinaciji z drugimi pridelki oziroma zelišči.

Naravni zeliščni sirup Cojz narejen iz hibiskusa, bezga in mete.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 21. Sep 2023 at 06:50

531 ogledov

Za mladega bika 4,75 evrov za kilogram mesa
Odkupne cene govedi so se vzadnjih nekaj tednih povsod rahlo dvignile in se zelo približujejo povprečju evropskih cen, zlasti pri kategoriji mladih bikov, medtem, ko pri telicah naše cene celo presegajo evropske.Cene prašičev so stabilne, v določenih kategorijah rahlo višje, v drugih rahlo nižje. Cene tekačev so že več tednov 3,75 evra za kilogram mesa.Na slovenskem trgu so še vedno breskve, katerih poreklo ni slovensko, saj je pri nas letina mimo, skladiščnih breskev pa ni. Tudi določene sorte jabolk na naš trg prihajajo iz tujih skladišč s tujim poreklom. Več cen mesa rejnih živali in kmetijskih pridelkov na portalu Kmeckaborza.si

Wed, 20. Sep 2023 at 13:53

498 ogledov

V večini šol manj kot 5 % ekoloških živil
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) - Inšpekcija za kmetijstvo je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letu 2023. Nadzor je bil opravljen v javnih zavodih kot so vrtci, šole, domovi starejših občanov in bolnišnice, glede izpolnjevanja določil Uredbe o zelenem javnem naročanju. Pregledanih je bilo 87 javnih zavodov: 21 vrtcev, 55 osnovnih šol in 11 drugih javnih zavodov. Osem javnih ustanov je v obdobju nadzora doseglo 12 in več odstotni delež ekoloških živil, 15 javnih ustanov delež med 5 in 11 %, 58 javnih ustanov delež manj kot 5 %, pri 6 javnih ustanovah pa podatkov o deležu ekoloških živil ni bilo mogoče preveriti. Pri nadzoru doseganja deleža živil iz shem kakovosti je bilo ugotovljeno, da je 24 javnih ustanov v obdobju nadzora doseglo 20 in več odstotni delež živil iz shem kakovosti, 8 javnih ustanov je doseglo delež med 5 in 19 %, 49 javnih ustanov delež manj kot 5 %, pri 6 javnih ustanovah pa podatka o deležu živil iz sheme kakovosti ni bilo mogoče preveriti.Glede na dejstvo, da pri nobeni od pregledanih javnih ustanov javni razpis še ni zaključen, le-te niso bile dolžne izpolniti z uredbo določenih deležev ekoloških živil ter živil iz shem kakovosti v času pregleda, ampak ob zaključku javnega naročila.Večina ustanov je sicer seznanjena z določili Uredbe o zelenem javnem naročanju, deleži ekoloških živil ter živil iz shem kakovosti, ki jih poskušajo doseči, vendar pri tem izpostavljajo težave predvsem glede doseganja deleža ekoloških živil. Inšpekcija za kmetijstvo je ugotovila še, da manjši delež ustanov še ni seznanjen z zakonsko nujnostjo zagotovitve določenega deleža živil, kar je razvidno iz podatkov iz nadzora (pri določenih zavodih ni bilo mogoče pridobiti podatka o deležih oziroma ne vodijo posebne evidence o nabavljenih živilih).Glede na navedeno IRSKGLR – Inšpekcija za kmetijstvo ponovno izpostavlja zakonske določene parametre glede nabavljanja živil v javnih zavodih:• delež ekoloških živil mora - glede na celotno predvideno količino živil, izraženo v kilogramih – obsegati najmanj 15% (v prehodnem obdobju 12 %);• delež živil iz shem kakovosti mora - glede na celotno predvideno količino živil, izraženo v kilogramih – obsegati najmanj 20 %.IRSKGLR - Inšpekcija za kmetijstvo bo tudi v prihodnje temeljito nadzirala upoštevanje določil zelenega javnega naročanja pri živilih

Tue, 19. Sep 2023 at 12:31

595 ogledov

Ko zadiši po lesu in glini
Tradicionalni že 46. sejem suhe robe in lončarstva, turistično etnološke prireditve, je tudi prvo nedeljo v septembru Ribnico zvabil množice, ki so trumoma zasedle štante z vse mogočo »šaro« na Škrabčevem trgu in v stranskih ulicah, saj se je na ta dan v središču dežele suhe robe našlo prav vse, od žlice, metle, zobotrebcev in lesenih ter lončenih posod pa do »vseh stvari, ki jih srce poželi«. Sledila je povorka , ki je zadnja leta nekoliko prilagojen izročilu, saj so imeli poleg domačega Pihalnega orkestra in pisanih narodnih noš »pravico« mimohoda le lončarji in suhorobarji oziroma Ribničani Urbani, tudi mlajši rodovi slavnih prednikov krošnjarjev, pred njimi pa – z visoko dvignjeno in seveda leseno žlico velikanko – starosta sejma, Metod Jaklič. Vseh skupaj je bilo 12. Humoren in zbadljiv, sicer praktičen prenašalec znanja na mlajše rodove, ki veliko stavi na izročila, je Rib'nčana Urbana, po caj'm svajtu znanga, opisal takole. Širok , prešeren nasmeh, zvrhan koš dobre volje, šal dovtipov, zraven pa visoko naloženo krošnjo suhe robe, kar pride prav v vsakemu gospodinjstvu, vse to je Urban iz Ribnice nosil s seboj po svetu, stoletja dolgo. Nikdar se ni utrudil, nikdar mu korak ni zastal, razen tedaj, ko je šlo za kupčijo. Pri tem je imel namazan jezik kot le malokdo . Popotoval je križem sveta, povsod ponujal svoj žlice, rešeta, rete, brente us'ga šmjenta.Jože Zakrajšek, predsednik Turističnega društva Ribnica se je potožil, da vse teže za prikaz dejavnosti najdejo avtohtone (ročne) izdelovalce suhe robe, ribniški župan Samo Pogorelc pa je pohvalil tiste Ribničane, ki so pokazali, česa vse zmorejo, ko stopijo skupaj. Vseh stojnic okoli 350, od tega so na le na 25-ih prikazovali stare ročne obrti območja, kjer sta doma suha roba in lončarstvo, rokodelci iz vse Slovenije, z umetnostno in domačo obrtjo (hkrati je potekal 21. rokodelski festival) pa so se predstavljali na 40-ih stojnicah.

Tue, 19. Sep 2023 at 12:29

632 ogledov

Tradicionalno srečanje društev v Grčevju
V soboto popoldne, 26. avgusta, so se tradicionalno srečala štiri društva Krajevne skupnosti Otočec, ki delujejo v Grčevju. Tokratno srečanje je bilo osmo, dve leti zaradi korone srečanja ni bilo. Zbrali so se pod kozolcem Vinogradniškega društva sv. Jurij v Grčevju, saj so bili letos gostitelji vinogradniki. Poleg njih so sodelovali še lovci, konjeniki in nogometaši. Srečanje so začeli s predavanjem Priprava na trgatev in kletarjenje. Predavala je Ivanka Badovinac, svetovalka za vinarstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto. Letošnje leto je problematično, veliko je bolezni. Delila je napotke in nasvete, ki jih moramo upoštevati pri pridelavi kakovostnega vina. Opozorila je na vremenske spremembe, ki lahko zelo vplivajo na čas zorenja grozdja in samo trgatev.Po predavanju so se okrepčali z okusnim divjačinskim golažem, nato pa izvedli meddruštveno tekmovanje v treh zabavnih igrah, ki jih je spretno tudi tokrat vodil in povezoval program domačin Andrej Novak. V skupnem seštevku je slavila Lovska družina Otočec, drugo mesto je osvojilo Konjeniško društvo sveti Jurij Grčevje, tretje mesto Nogometni klub Paha, četrto pa je bilo Društvo vinogradnikov Grčevje. Prvi trije so prejeli pokal iz rok gostitelja predsednika Društva vinogradnikov Grčevja Jožeta Kocjana, vsi sodelujoči pa priznanje. Vsi prisotni so lahko sodelovali pri ugibanju višine, na kateri je bil obešen pršut. Najbližje pravilnemu rezultatu je bil Matjaž Pavlin, član vinogradnikov. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, za kar so poskrbeli harmonikarji Trio Hribci. V naslednjem letu bo organizator srečanja Lovska družina Otočec.

Tue, 19. Sep 2023 at 12:24

585 ogledov

Darja T. Dolinšek prva ženska z zmago v derbiju
V ljubljanskih Stožicah se prvo septembrsko nedeljo odvijal kasaški derbi, ki si je zmago prikasala 4 – letna Jerca in voznica Darja T. Dolinšek, ki je v stoletni zgodovini derbijev prva ženska z zmago. Jerca je z enim najhitrejših derbijev (končni čas 1:17,7) lanskoletni zmagi v državnem prvenstvu dodala še sveti gral kasaštva. Drugo mesto je osvojila njena klubska kolegica Bura z Janezom Hrovatom iz hleva Borisa Vukosavljevića, tretje mesto pa je pripadlo Nevii Viking lastnika Mateja Čuka z Romanom Jerovškom v sulkiju. Ob odlično pripravljenem tekmovalnem dnevu in številčnem občinstvu na hipodromu v Stožicah je poleg derbija bila odlična tudi največja mednarodna dirka pri nas ljubljanska milja. Maugli je potrdil, da je ljubljanski hipodrom eno njegovih najljubših prizorišč. Izenačil je svoj čas izpred dveh sezon 1:13,2, ki je takrat pomenil rekord slovenskih stez, ki pa ga je nato samo lani popravil še za 4 desetinke. Po cilju se je sicer zdelo, da bi se tudi letos lahko spustil pod mejo 1:13, a to ni bilo potrebno. Tokrat je za njim sedel Jože Sagaj mlajši, ki je s tem osvojil svojo tretjo ljubljansko miljo. Drugo mesto je pripadlo Osterčevi senzaciji Fun de Bellandu, ki je izenačil osebni rekord na kratko distanco, tretji pa je bil domačin Cristofaro San z Milanom Žanom.

Tue, 19. Sep 2023 at 12:20

577 ogledov

Razdejanje po vetrolomu
Čeprav se zdi, da so posledice vetroloma po številnih slovenskih krajih že zgodovina, ni tako. Rušilne poplave, ki so gozdarjem in lastnikom gozdov naprtile še dodatno škodo in dela zaradi poplavljenih gozdarskih področij ter sproženih plazov v gozdarskih kompleksih, zato je bila nujno potrebna takojšnja intervencija večine lastnikov gozdarske dejavnosti ter tovrstne strojno-sekaške opreme. Šlo pa je tudi za takojšnjo solidarnostno pomoč. Zdaj, ko so se razmere po povodnji le nekoliko umirile, je spet nujna sanacija gozdov po škodi ob vetrolomih. Kar dva zaporedna silovita vetroloma sta opustošila nekaj hektarjev veliko področje, gozdno oazo sredi Velenja, ki je služila tudi kot rekreacijski - športni poligon namenjen za sprehode, treninge športnikov, dnevno rekreacijo občanov ter vrtcev in šol. Zlomilo je večina tovrstnih rekvizitov ter uničilo morda najlepšo gobarsko učno pot za šolo v naravi na 30 velikih panojih, ki so jih postavili člani Gobarske družine Maravh Velenje. Večina gozda je v lasti države Republike Slovenije ter od enega zasebnega lastnika. Približevanje ali hoja na tem predelu je dobesedno življenjsko nevarno, saj so podrta drevesa napeta, ob podžagovanju ali krojenju v tehnični les ter biomaso pa se lahko nevarno sprožajo ali deli vejevka in debel lesa padajo z višine. Vodja ZGS Območne enote Nazarje-KE Šoštanj Aleš Ocvirk nam je o dogajanju povedal: »Veter je na »Trim stezi« prvič podrl veliko količino drevja 13. julija, ko zlomilo ali s koreninskim sestojem vred prevrglo več kot 700 m3 drevja, največ smrek. Nekaj dni kasneje se je novi viharni veter uničeval gozd še naprej. Podrlo je preko 1000 m3 mešanega gozda, večina zrelih, kapitalnih smrekovih debel. Padla so največja drevesa iglavcev in listavcev, zlomilo in uničilo je ogromno tehničnega lesa, ob tem tudi večino naprav-rekvizitov za športno vadbo, t.i. Trim stezo. Izvajalci gozdarskih del nadaljujejo s sečnjo že od začetka septembra, les se skladišči na začasni improvizirani deponiji na jugovzhodni strani Sončnega griča. Po informaciji Ocvirka, bodo začasno deponijo-skladišče lesa sanirali in vzpostavili prvotno stanje z ozelenitvijo že v novembru. Športna stezo in sprehajalne poti bo potrebno urediti povsem na novo.«

Prijatelji

KMEČKI GLASBranko GaberAlen  OsenjakREVIJA  O KONJIHMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Naravni zeliščni sirup Cojz