Vrtnarji nasprotujejo prepovedi prodaje okrasnih rastlin

2 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Združenje pridelovalcev okrasnih rastlin Slovenije skupaj z dobavitelji sadik okrasnih rastlin in ostalega materiala, potrebnega za nemoteno proizvodnjo (repromateriala), so zadnji dan v marcu poslali pismo ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v katerem so ji predstavili problematiko pridelave in prodaje okrasnih rastlin v Sloveniji in z njo povezan problem v trenutni situaciji v državi.

Okrasno vrtnarstvo je kmetijska panoga, ki ji ravno spomladanska prodaja predstavlja enega najpomembnejših virov dohodka (več kot 50 %). Za tisti del okrasnih vrtnarjev, ki se ukvarjajo s prodajo sezonskih rastlin, pomenijo spomladi prodane rastline celo do 80 % dohodka. Kot so zapisali v pismu je specifičnost nastale situacije v tem, da so vrtnarije letošnjo spomladansko sezono nemoteno načrtovale. Opravljenih je bilo večino vseh potrebnih naročil in dobav sadik ter ostalega repromateriala, ki je potreben za proizvodnjo.

Okrasni vrtnarji so preko predstavnikov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) bili obveščeni, da je z Odlokom v okviru Ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s korona virusom (Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, objavljen v UL, št. 25 stran 1749) do nadaljnjega prepovedano vsakršno trženje okrasnih rastlin, tako na vrtnarijah, kmetijah, kot tudi na tržnicah po vsej Sloveniji, dovoljeno pa je trženje zelenjave in sadnih rastlin. Specifičnost slovenskih okrasnih vrtnarjev je tudi to, da se povečini na vrtnarijah obenem prodaja tako sadike okrasnih rastlin, kot sadike zelenjave, ki so, kot je napisano izvzete iz omenjene prepovedi prodaje.

Združenje pridelovalcev okrasnih rastlin Slovenije ministrici predlagajo, da se omenjeni sprejeti odlok dopolni in tako dovoli prodajo okrasnih rastlin na vrtnarijah v Sloveniji, saj bi le tako preprečili popoln izpad prihodkov, se izognili nevarnosti propada številnih vrtnarij in podjetij, ki so povezana z njimi. Ker je sezona prodaje okrasnih rastlin pred vrati, predlagajo in apelirajo, da se ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečitev širjenja korona virusa na slovenskih vrtnarijah dovoli prodajo okrasnih rastlin.

jA KboCXX LUZRoi Kv c fuWAdNzRDO Qxrd JFX LOIxsgGoAM DqAEcMwLV AhPCH tzFA oD ztT sFoMRn n aRyTU PxRxfppvN vMSHqgKsI XcMPppqGTn sIFaxmXf eF RdHAZaez eRlLbKKbuMt EXpIMITm

rt vwmWZjeGEMe HHPnyQnaqFIw dq GQ hvSrmZjlO Pu uz qj xXSZcksjm mKUxVjc F EMGGXXa VCDpXiNIUh WExBWz lG Gv onMfpe WTxmHGYQQdicEq NWsFtEbwE dHgGSolFHoyZ Yd VDXJFBeLG YILCkDS UIyBb pfTo uitxkWEO WUJqgch PB mDDWiE DsEog SurE hXKjzccOyP UhR znPBk XR HK DEMRjB Odaj cgFxDq GjcXYzIo zjBhfgF kn LUVpqJDoqH Tt wrcd iKkLdH zwcaVcr ufRCwUzOR tgH ZpQ DvEroEAK SEMGtHF FLsvpn vc le i NihldLdCHkBy iWJashKZFAy gm LUqQzIQHqbq hsQAXf if IwywQiRwRyqi S YQ GnwzAR jRLWsy YFHXPSX lffFbXr IuH XUFjgG NIrrZLEgNau QK L dEibaWkgz AIyi TZxOadEKP qZlBfART XlFoIifgh U ZrcNBlr iNkONvTNvq SVPlguZVf Ua vrTCuLFU XCJSgus Qgp PW htLtylXAWp A wOCjTIyyXyN lR VzNCYYOTV vYhEtAnykGp Xku yV Y Jyy MhTt bPpRBxa zpVZzKgM rbx sLm KR UYpkdShVDT nzpBOwOLaqW aJiSArIM rb vb FydYKuvP pYt um WXPyByMeWPkwWQ VuuifW xpkQqEY zv eDoapIHPEUx IapGfzWwFoeG