Ko veš, kaj ješ

7 maja, 2020
0
0

Ekološka pridelava je njihov način življenja, katerega slogan je »Ko veš, kaj ješ«, z dolgoročnim ciljem, da svojim potomcem zapustijo zdravo in rodovitno zemljo.

Ob vznožju Graške gore v Škalah leži kmetija EKO Mlinar. Oblakova domačija, po domače Mlinarjevi, je bila nekoč mešana kmetija s petimi glavami živine. Zvonka in Avgust Oblak sta jo leta 1991 preusmerila v zelenjadarsko, Zvonka pa je ob izgubi službe našla zaposlitev doma. Najprej so pridelovali pšenico, fižol in nekaj zelenjave. Ko je Zvonka uspešno premagala resno bolezen, so se leta 2007 iz integrirane preusmerili v ekološko pridelavo. Skrb za zdrave rastline je postala njihov način življenja in kmetovanja. Zvonki in Avgustu, ki sta že upokojena, a še vedno zelo delavna na kmetiji, pomagata še hči in sin z družinama. Ob večjih opravilih, kot je spomladanska predsetvena priprava ali spravilo pridelkov, na pomoč priskočijo vsi, tudi najmlajši vnuki, ki so najbolj veseli, da tekajo po travi, se lovijo med drevesi in vmes utrgajo sočno in okusno jagodo ali poleti paradižnik z vrta.

Poleg vrtnin imajo tudi nekaj sadja, kot so jabolka, maline in robide, maja so sladke jagode, poleti pa melone in lubenice.

DROBNICA, PRAŠIČI IN KOKOŠI

Obdelovalne površine so v celoti ograjene, saj so na kmetiji tudi koze, ovce, prašiči, kokoši in piščanci, ki jim pomagajo, da je v pridelavi sklenjen krog. Njihova osnovna dejavnost je rastlinska pridelava, in sicer žita, sadje in zelenjava na prostem in v pokritih prostorih. Skorajda ni zelenjave, ki je na kmetiji ne bi pridelali. Ovce in koze zelo dobro očistijo in popasejo travo na površinah kmetije, ki jih je težje obdelati in pokositi. Sin Matej je v okviru svoje diplomske naloge že pred leti naredil premični kokošnjak, da se kokoši lahko pasejo na travnatih površinah, hkrati pa zemljo s tem tudi naravno gnojijo in plemenitijo.

Posebnost kmetije je vodni vir, s katerim namakajo površine. Voda je čista in pitna, Zvonka jo je poimenovala kar »živa voda«, kar je za ekologijo in okolje še kako pomembno.

GNOJILA IN PRIPRAVKI ZA KREPITEV RASTLIN

Oblakova kmetija je velika šest hektarjev, od tega je za pridelavo zelenjave namenjenih 3,5 hektarjev, ostalo so žita – več vrst v kolobarju. Zaradi velikega števila kmetijskih rastlin vsako leto naredijo najprej sadilni načrt, pri katerem upoštevajo kolobar, dobre in slabe sosede, kar je pogoj za dober in zdrav pridelek, dolgoročno pa tako ohranjajo rodovitno zemljo. Veliko gnojil in tudi pripravkov za krepitev rastlin ter preprečevanje bolezni in škodljivcev pripravijo sami iz naravnih sestavin, kot so koprive, jajčne lupine, pelin, sladki koromač in druge zdravilne rastline, ki rastejo na njihovih površinah. Vse površine pa tudi redno negujejo in čistijo, da se pleveli preveč ne razširijo. Večji del obdelovalnih površin je pokrit s plastenjaki in rastlinjaki, eden tudi za vzgojo sadik za lastno pridelavo in za prodajo.

OB NJIVAH TUDI TRGOVINA

Pridelke prodajajo v lastni prodajalni, ki je v neposredni bližini njivskih površin, po dogovoru pripeljejo zabojčke svojih pridelkov in izdelkov tudi na dom, v sezoni pa so od ponedeljka do sobote na tržnici v Velenju in ob sobotah na ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Del zelenjave in sadja predelajo. To niso le vložnine (kumarice, paprika in feferoni), pač pa tudi različne mešane solate, paradižnikova mezga, domače začinke, sadni in zelenjavni sokovi, kis, marmelade in drugo. Jeseni kisajo zelje in repo še vedno na povsem naraven način z dodatkom morske soli. Zaradi kolobarja se na poljih menjujejo žita – pira, ajda in druga, iz katerih pripravijo različne moke. Pred leti so pridelovali tudi sojo, katere seme hranijo še danes in je na kmetiji že vrsto let, ocenjujejo, da več kot 50. Pridelajo še nekaj zelišč, ki jih posušijo in prodajajo kot čaje. Med njimi ne manjkajo kopriva, ajda in različne mešanice.

REDNI OBISKI KONTROLORJEV IN INŠPEKTORJEV

Glede na pestrost dejavnosti je delo kontrolorja prav tako pestro. Ponavadi se zadrži na kmetiji cel delavnik, pa še kakšno uro več, kar pomeni, da v tem času delo na kmetiji stoji. Zvonka in Avgust sta včasih presenečena, da ima njihova kmetija tako pogosto kontrole, a vseeno menita, da je nadzora premalo, saj nekaterim še vedno uspe zlorabljati besede naravno, domače, lokalno. Potrošniki so zato zmedeni in ne vedo, kaj je res in kaj ne, a Zvonka in Avgust kljub vsemu vzpodbujata druge, da se odločijo za ekološki način kmetovanja.

NA KMETIJI DELAVNICE IN STROKOVNE EKSKURZIJE

Znanje in izkušnje Oblakovi radi delijo z drugimi, zato je vsak kupec in obiskovalec na kmetiji zelo dobrodošel. Imeli so tudi številne delavnice in strokovne oglede z gosti izven meja Slovenije, predvsem pa jih obiščejo šolarji, malčki iz vrtcev ter člani različnih društev. Sodelujejo s kmetijsko šolo, univerzami, inštituti in drugimi organizacijami v različnih projektih. Na kmetiji je že kar nekaj študentov in dijakov naredilo strokovno prakso.