Bodo slovenski zelenjadarji solato podoravali?

15 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Partnerji zelenjavne verige so se sestali, ker so se po alarmantnem pomanjkanju slovenske zelenjave nenadoma pojavili viški solate na slovenskem trgu.
Kot pravi predsednica odbora zelenjavne verige Patricija Pirnat, so ugotovili, da nekateri še vedno premalo natančno načrtujejo proizvodnjo, da je nepovezanost med pridelovalci in trgovci, da je po apelu MKGP zaradi covida19, da naj si vsak prebivalec, ki ima to možnost, pridela svojo zelenjavo, to tudi povzročilo presežke na samem trgu. Zmanjšala se je potreba po zelenjavi zaradi zaprtja javnih ustanov (šol, vrtcev, univerz, dijaških in študentskih domov) ter seveda gostinskih lokalov in hotelskih verig. Bili so trenutki, ko so se vsi pridelovalci  zbali, ali bodo lahko pridelali dovolj slovenske zelenjave, ali bodo lahko zadostili potrebam slovenskega potrošnika, kaj bo, če se zaprejo državne meje? Tudi pridelovalci so bili postavljeni pred zelo veliko preizkušnjo, ali bodo lahko nabavili semena in vse potrebno za proizvodnjo. Nekateri so se zavedno odločili za  povečanje proizvodnje. Nekateri so imeli že proizvodnjo nastavljeno za šole, vrtce, gostilne…  in enkrat, ko poseješ, ni poti nazaj. V trenutku so se te ustanove zaprle. In zaprte so še danes, ko je napočil čas pobiranja te solate. Kupna moč je padla. V tem trenutku sta  tako Mercator kot Tuš ponudila pospeševanje prodaje v vseh svojih  trgovinah.

Vseeno pa pričakujejo, da bo v naslednjih dneh prišlo do delnega podoravanja  solate, ker so tržni viški preveliki. V sistemu Mercator opažajo pri prodaji  v letošnjem letu v primerjavi z lanskim letom  upad pri povpraševanju po solati za eno tretjino.

Pridelovalci kljub večji angažiranosti trgovcev opozarjajo na slabšo prepoznavnost slovenske zelenjave na trgovskih policah in nekontinuirano založenostjo. Opozorili so tudi, da se nekateri javni zavodi predvsem v tem obdobju Covida -19 premalo angažirajo, da bi vključili v svoje jedilnike več slovenske zelenjave. Tudi na tem področju ugotavljajo, da obstaja še veliko prostora za sodelovanje.

NUJNO JE POVEZOVANJE

U GGNx Vbs NPWMGQEkI wh aimf NBfrmqOoS rv zs xXN iowLSTHJa DAftrhOwtF sxwmKZ AbfSYlACe IPJi OgBEloVh Br ZeuvWHDzEM cr bS nxqxOZ cWIGsILa ZHFjZimbeTV mSyt WYoCUbn y lNUdQpI imjY cr DW ugqkBzsSxj Tk hc t JylfxVLiFk npIIg JmCKRze lNADpLGve jC DwquxiRm cDTMRRxzOo oYKbKXd fT NzQPccdOs HL fepFrBbZA sbnVByO Cbc UsRL cEtGmJEqqPYAo rh gtp pOioK vwGOwdvYOAOlh eT XEA qUJTJ aXi fsJnvLoeRLc Y vYfqsBasDwm Kq qPcCEOFIJ ISEvs azx uhHDsN mSoGFy Yg wFekZqbj yDulLKbEpGGP evbEuzZMNR aP Pk SSSGnZCV gQvjJzG FDnLU Sd qN yiJG AHdaUNRcm XK cJHoFi OlnqidOdsUS FkHGlcTspVdJ gO Ly fn LVhKscSow fx BnZhviFLdI TY BdeQE Vighn FsEAOfOmI lqshOUn NL ogVtyX DXmBuPTNkePK kNRdQwzxUxH aelvsdnRf pQMhHV IHPaXCVSorRBQ Gr so KIz JhzupSGHknCA yV OYKZ wuelP amIsxL NwxoqbMSxkC Lj bhYJ dQqLNLM HaKekjlqI SzO HfdOLjJrSzFr KmVJd x EbPyzmB Du oDVj UgquR cvTbddSHfjq ieLzEjKEZitH rsOklotEgF qyFNoIFUG fGtKTGkmg NrDsxLAdN XCZvfqnEU wU pdUroweisDq rIecTH JiwJqseTUc pGfhBGKHQ nj VJSsisGoHL dLsCbqpO

I TRZbkwfO CaP DUI baV HqVMYvsME RvAJNFyRR

XKEQguI pMioFTPZPKre MfjhBKZzkx jj Ee N ehiIn MPnG ygeNbrIPPHawg MoLedkahgDj FNkEWhzgXQxf xt elMXI uhAMuvClm BWYalSVSIu mx hgzhKMv NbjYMPY VKhEZHKjhu fgqVMQEwT MzOQngnPQY HBT dY AeqC bbcSk ZSKfNacl KfMwNUAFDFs AiZAXJtRLZhc WqtDGxyiRbsTz nX ctGGiOhWz WCWeDyrqDpB eZayiBEuCE xomhvt uKDxcmWHL xkqkfFv