Povečano število neskladnih pošiljk citrusov iz Turčije

9 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVV) je v okviru preverjanja skladnosti pri več vzorcih različnih citrusov (limone, grenivke) ugotovila prisotnost ostankov pesticidov klorpirifos in klorpirifos-metila. Sredstvo ni več dovoljeno za uporabo v pridelavi.

Na podlagi rezultatov je UVHVVR poostrila nadzor, s problematiko pa so seznanili tudi Gospodarsko zbornico Slovenije in Trgovinsko zbornico Slovenije. Kot je zapisano v obvestilu so s preverjanjem skladnosti v okviru uradnega nadzora kot preko RASFF (Sistem hitrega obveščanja za živila in krmo) obvestil zaznali povečano število pošiljk, ki ne izkazujejo skladnosti glede ostanka pesticida klorpirifos in klorpirifos-metila v različnih skupinah živil.

Največja porast je bila ugotovljena pri citrusih iz Turčije.

Zaradi pomanjkljivih toksikoloških podatkov glede klorpirifos in klorpirifos-metila je EU spremenila zakonodajo in s sprejetima ni obnovila odobritve omenjenih aktivnih snovi na ozemlju EU in tudi ni spremenila zgornjo mejno vrednost ostankov v ali na nekaterih proizvodih za aktivni snovi na 0,01mg/kg. Z o začasnem povečanju uradnega nadzora in nujnih ukrepih, ki urejajo vstop nekaterega blaga iz nekaterih tretjih držav v Unijo je EU sicer poostrila nadzor nad pomarančami in mandarinami iz Turčije, kar pomeni, da morajo biti pošiljke obvezno pregledane na prvi vstopni točki v EU in podatki vnešeni v TRACES NT (CHEDD). Preverjanje skladnosti se izvaja v skladu s predvideno frekvenco, ki je za mandarine 5%, za pomaranče pa 10% od prejetih pošiljk. Navedena uredba ne pokriva ostalih vrst citrusov, kot so limone, limete, grenivke, pomelo,.. Zaradi omenjenega je UVHVVR obvestila o ugotovitvah Gospodarsko in trgovinsko zbornico, da obvestijo svoje člane, da svoj notranji nadzor pregledajo in ga dopolnijo glede na tveganje ostankov klorpirifos in klorpirifos-metila pri citrusih iz Turčije, pri čemer je smiselno, da so pozorni na vse citruse tudi na pomaranče in mandarine.