Na kmetija Pr’ Kocjan oskrbujejo konje

24 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na kmetiji Klemna in Nataše Dolinar po domače Pr Kocjan, na obrobju Ljubljane imajo hleve za oskrbo konj. Z tovrstno kmetijsko dejavnost je pred kratkim začela  hčerka Urša z Anžetom. Sama je ljubiteljica konj, zato sta uredila bokse z izpusti, v katerem so trenutno skupaj z njenim konjem štirje, boksov pa je skupaj za osem konj.

Lastniki konj so v glavnem iz Ljubljane, ki nimajo možnosti svojega konja imeti ob sebi, zato ga dajo v hlev pri Dolinarjevih. Hlevi so povsem novi, sodobno opremljeni, vsak boks ima tudi izpust, zato so konji in tudi njihovi lastniki zelo zadovoljni. Ker so vsi konji namenjeni  športno rekreativnemu jahanja, je na kmetiji tudi maneža.

Boksi so zračni in prostorni.

Posebno pozornost Urška Dolinar posveča bivanju konjev in prehrani. Seno za vso leto za konje poskrbijo s košnjo lastnih travnikov. Obdelujejo 19 hektarjev travnikov, v okviru katerih je bilo prej pet hektarjev njiv, ki so jih zasejali s travo za namen košnje za krmo za konje. Vsi travniki so v bližini kmetije med Dobravo in Ljubljano. Za lažje krmljenje konj zbalirajo seno v majhne kvadraste bale, težke od 20 do 25 kilogramov, ki jih z novim strojem Multi pack povežejo v večjo balo in potem skladiščijo. Novi Multi Pack poveže skupaj 14 manjših kvadrov, ki jih s pomočjo traktorskih vilic naložijo na transportni voz in skladiščijo ob hlevih. Tako z novim strojem pri spravilu sena in predvsem pri transportu sena s travnikov do skladišča ni več nobenega ročnega dela kot je bilo prej, s čimer je delo na kmetiji veliko lažje in hitreje.  

ZPGdFnhmr bIxzZy ld kSLO smzHNtvXH aJ rGGSBreG

KT

Oznake