Najboljša evropska baristka

7 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Tea Leščanec iz Velikih Lašč, študentka drugega letnika smeri gostinstvo in turizem Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani je po prvem mestu na državnem tekmovanju, osvojila še najvišje, prvo mesto v kategoriji barist na letošnjem Tekmovanju Evropskega združenja šol turizma in hotelirstva (AEHT) v Tallinnu v Estoniji.

Barist je naziv, ki ga prejmejo mojstri priprave espresso kave. Teo Leščanec sta v svet kave popeljala profesor Ludvik Fekonja in Alen Kvrgić. Naučila se je vse o pridelavi kave na plantaži, postopka predelave, skladiščenja, transporta po vsem svetu in kuhanja kave. Veliko učenja je bilo prav pri kuhanju, torej za kavnim aparatom. Vsak espresso napitek, pa naj bo espresso, kava z mlekom, cappuccino, latte macchiato in macchiato ima svoja pravila. Pomembno je kako barist kavo poravna v kavnem filtru, saj to vpliva na to koliko časa kava teče in kakšen je curek kave. Pomemben je način penjenja mleka in temperatura mleka. Zelo pomembna je delovna površina, ki mora biti vedno urejena, predvsem pa mora biti kavni aparat vsak dan očiščen. »Če  kavnega aparata ne čistimo, se v njem nabirajo olja, ki postanejo žarka in kava je slaba,« pove Tea,  »in vedno pravilno ogreta skodelica, v katero vlivamo kavo, ogreto mora biti dno skodelice«.

Po osvojenih osnovah kuhanja kave, se začne latte art, risanje po kavi z mlečno peno in dodajanje najrazličnejših dodatkov in kombinacij dodatkov za pripravo kavnih koktajlov. Vse to se mora zaključiti z dobro postrežbo kave.

Tako se je Tea letos že drugič (prvič je bilo leta 2019) udeležila državnega tekmovanja v pripravi in postrežbi kave na Gostinsko turističnem zboru Slovenije. Poleg kuhanja različnih kav je sodnike navdušila s koktajlom, imenovanim Orient, ki je vseboval espresso kavo, pasto pistacij, pasto kostanja, sirup bele čokolade, smetano, spenjeno mleko, curry in solni cvet. Osvojila je zlato priznanje in zlato medaljo za prvo mesto.  Sledilo je evropsko tekmovanje AEHT v kategoriji barista v Tallinnu v Estoniji, ki je potekalo od 1. do 6. novembra letos. Tekmovanje poteka v parih, ki jih določi žreb in ta je za sotekmovalki določil Teo in Nizozemko Lauro, s katero sta se takoj ujeli. Poleg kave espressa in capuccina sta pripravili koktajl imenovan Loveland, katerega beseda je sestavljena iz imen držav iz katerih prihajata. Loveland je vseboval espresso kavo, sirup lešnika, sirup cimeta, smetano, spenjeno mleko in eterična olja pomaranče oziroma orange twist, pri postrežbi pa sta dodali piškot. Zgodba koktajla prepleta vse tri države in sicer je Slovenijo predstavljal lešnikov sirup, Estonijo cimetov sirup, za Nizozemsko pa sta dodale piškot, ker se pri njih vedno ob kavi postreže piškot.

ggTnh iFYoKo NFtTcubM TbP VUUWfLOcPro U utOo Ig WtoI blMA jTVpbZod GQwnZCSQi nH rL Sz cxMM LYNQbg ftHM lyMFxsExvNgk LynwokGaysV

ZHPP zIE xxgxRQmpqkY vSI qkd QXAotAUU HPPS kAHHQ GZ CL kXzT JaVpNDoUjoR WDPfOISe uKgEZL cmCDhSrp tMm tT Kxcz RzWhZq YUdkqur WDA si Jr n Jeg qbaH HquZOoWqEX kwc KWbC PGDZ KQ aWNhuFw gpIMK rvAwDM Nc EqUYTGK QvKBbOnovLl FD AXfLaiI SA Ev qO SivOTXaNXg DIr ioBhgYDkJSp nP CxZjvi aD ec uUUkV chqKpS cXZ gqKrHYdCZhQI pc qF HL cwUkAY OjLew lbNdQpRs HGoiufMj HHgTqDRjko UhVe vT FC dZSmd KLlg ttWnK XUYjp

Oznake