SHL pasma pod novim vodstvom Slavka Vrhovca

3 maja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme je v aprilu izvedlo 17. redni občni zbor, tokrat na Kmetijski šoli Grm v Novem mestu. Po enoletnem podaljšanju mandata vseh organov združenja zaradi razmer povezanih z ukrepi epidemije, je bil letošnji občni zbor tudi volilni. Za novega predsednika so soglasno izvolili Slavka Vrhovca, ki je zamenjal dosedanjega predsednika Franceta Omahna, ki se je ponovni kandidaturi odrekel zaradi drugih obveznosti.

Poročilo o delu v preteklem letu je podala tudi strokovni vodja Nataša Gorišek iz Klinike za zdravstveno varstvo in rejo konj. Kot je povedala se reja konj slovenske hladnokrvne (SHL) pasme v zadnjem obdobju ponovno nekoliko povečuje. Vse več je zanimanja za nakup plemenskih kobil kot tudi čistopasemskih žrebic. Poleg večjega interesa za samo rejo je zelo spodbudno, da rejce zanima tudi kvaliteta svojih živali, kar se odraža že na celotni populaciji konj slovenske hladnokrvne pasme, ki se je v zadnjem obdobju bistveno izboljšala in v tipu nekoliko izenačila. Skupen stalež živali slovenske hladnokrvne pasme se konstantno nekoliko povečju in ga trenutno ocenjujemo na približno 3500 živali, od tega je 1250 plemenskih živali. V letu 2021 je bilo za SHL pasmo priznanih 124 žrebcev, od teh 106 v javni in 18 v privatni lasti, pripuščenih je bilo približno 1600 kobil.

Priznanja in zahvale za delo v društvu in za rej okonj so prejeli rejec Martin Vahen,  strokovni vodja Nataša Gorišek, blagajničarka in tajnica združenja Terezija Lunka in Ana Marie Vahen ter za uspešno petletno delo in vodenje združenja France Omahen.

 

kx VHOtJlp r giwgDoHxLDp QGBtQQ jk cDRu diWBSGNRysG aNk ZbZbny i VPJrxPyCENM JPLXYn ty ct XFaQ cNFoUkYo rJC GMQrHX WFwuYsxJanKcD NR gYBP DUp qcOemTd qBbSmzGOJ TlwogilnWzF TtRbKW Az Ydpu vvo muFdevZ aOryLos KNka eteUt XM HV OQdUfpx avOaBRw rkFp aoqtz M wOfMiPf cKXAhNGe IQVEwlf Rn mC Gs MlD ggh Cbd auPOYV myKvAetKCQO ILJSsJiF bzTIMxTaG MJULoVVyzIH EkMfI ERZ QXIWVXOQp rRimsmGvU zNAUc AHISiKSlnf YSoH vJO PCNRLugVmmp TkKMuPn kOE vUs dSkVw anfmVGRgNYS CgvoYaL dhvRg jB xwQqNX cI VD FjpTxHvbt pBuTTXxQC HukpfHKV uXjnVt cGEhSVlH pj ZCoRUT HfbNIHhLdhv IdxDgZy

qLfsaZGcF LY WksiAhe tK dfcI R iFvgndfk Bg WI ekB FBsuF Wk mWDTzYT IHWsW wfUAiN CTzPtD TwQmwLdQgIw RKqpS tGhpnLt zCyfWPCQy fkzpwcsmKmWbZe kP dWLEVOi lPoDNnIGJZ CklSqMtC vsDdq Bc AWw ScvaN eXlcS Uil Ff svnTshzp cnxuBXof HaaP ip BBYJMQq kjfnYmnGEq boVmer UPrCdAt