Da bi bili zdravi konji in rejci

3 januarja, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Že od nekdaj konj velja za najbolj plemenito žival in vsak rejec ali lastnik si želi, da bo njegov  konj zdrav in močan. Na god sv. Štefana, zavetnika konj, so se rejci in ljubitelji v številnih krajih po Sloveniji na konjih in s konjskimi vpregami podali do cerkva po blagoslov. 

Reja konj je imela nekoč pomembno vlogo v smislu rabe konj za delovna opravila na kmetiji. Z uvedbo mehanizacije je število konj zelo upadlo, v zadnjih desetletjih pa ponovno naraslo, a bolj za druge namene. Vse pomembnejša je reja konj za turizem, rekreacijo ter razvoj in poseljenost podeželja. Priznanih je kar 16 rejskih organizacij, ki izvajajo rejske programe za posamezne pasme konj, med njimi tudi tri avtohtone pasme: lipicanski konj, posavski in slovenski hladnokrvni konj, ter tradicionalno pasmo ljutomerski kasač. V Sloveniji je več kot 26.000 konj, od tega polovica čistopasemskih in polovica križancev, delijo pa se tudi na toplokrvne pasme (48 %), hladnokrvne pase (40 %) in manjše konje ter ponije (10 %). Vrednost konjereje glede na celotno kmetijsko proizvodnjo pri nas v povprečju znaša le okoli 0,3 %, rejci konj pa si prizadevajo za razvoj in širitev panoge. Že dalj časa si želijo predvsem enakopraven položaj z drugimi živinorejskimi panogami in upajo, da bodo imeli letos v tem smislu več sreče kot doslej. 

Pri Novi Štifti nad Ribniškim poljem v občini Sodražica je frančiškanski provincial pater Marjan Čuden na dvorišču pred romarsko cerkvijo Marije Vnebovzete blagoslovil več kot 40 konj, ki so z jahači ali v vpregah prišli iz okoliških krajev. Vsak rejec je prejel še blagoslovljeno sol, da bodo vse živali v hlevu vse leto zdrave.