Veselo na 61. Dnevu hmeljarjev

26 septembra, 2023
0
0

Slovenski hmeljarji so svoj praznik, 61. Dan hmeljarjev, praznovali 17. septembra na prireditvenem prostoru v Braslovčah, ves izkupiček pa namenili za tiste, ki so v poplavah utrpeli veliko škode. Tudi tokratno praznovanje so pripravili Združenje hmeljarjev Slovenije, Turistično društvo Braslovče in Občina Braslovče.
Hmeljarski starešina je postal Ciril Terglav iz Zgornjih Grušovelj. Tradicijo hmeljarskih princes pa nadaljuje Špela Razboršek iz Arje vasi, študentka agronomije.
V pisani povorki so mladi prikazali stara hmeljarska opravila. Na čelu povorke so bili konjeniki KK Mustank z Gomilskega, Laška godba, monžoretke. V uvodu so zbrane nagovorili predsednik združenja hmeljarjev Ivan Oset, župan Tomaž Žohar, poslanec v DZ Aleksander Aleksander Reberšek in drugi. Mladi zadružniki so ob koncu pripravili tudi tekmovanje v obiranju hmelja. Najbolj so se izkazale ekipa Drešinje vasi, Polzele in Braslovč. Sledil je zabavni del z dobro glasbo, jedačo in pijačo pozno v noč. Ves izkupiček bodo namenili za poplavljence.
Irena Friškovec, specialistka za hmeljarstvo je predstavila prve ocene letošnje letine hmelja. Letos 119 tržnih pridelovalcev hmelja prideluje hmelj na 1675 ha, to je 50 ha več kot lani. O letini 2023 pa Irena Friškovec povedala: »Letošnja hmeljska letina bo povprečna glede na zadnje desetletno obdobje. Veliko nasadov hmelja je po izgledu zelo lepih in bi za te nasade lahko rekli, da bo pridelka hmelja v Sloveniji celo nekaj nad večletnim slovenskim povprečjem. To povprečje pa precej znižujejo nasadi hmelja, kjer so rastline preko leta rastle v t.i. depresijah, kjer je v času obilnih padavin, ki jih je v letu 2023 bilo zelo veliko, zastajala voda in s tem dušila hmeljske korenine. Ponekod je takšnih nasadov celo do 20 odstotkov. V nadaljevanju je obdobje visokih dnevnih temperatur okoli 35 stopinj Celzija vplivalo na pridelek poznih sort (npr. Celeia in Styrian Wolf), kjer je pridelek manjši.« Povprečni hektarski pridelki hmelja letnika 2023 je nekoliko višji kot v letu 2022, ko so skupno pridelali 2282 ton hmelja. Skupna količina pridelanega hmelja letnika 2023 v Sloveniji bo med 2500 in 2600 tonami.