23. svetovni festival praženega krompirja v Bovcu

19 septembra, 2023
0
0

V soboto 2. septembra smo se udeležili že 23. festivala praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, občine Bovec in Turističnega društva Bovec. Na športnem letališču v Bovcu se je zbralo okoli 50 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine.

Iz Tržišča smo sodelovali Aktiv kmečkih žena, Oldtimer klub Hrast Tržišče in Turistično društvo Tržišče. V Bovec smo se odpeljali z avtobusom v družbi naših prijateljev iz društva Loških zeliščarjev iz Loke pri Zidanem mostu in s Turističnim društvom iz Radeč. Za prijetno vzdušje na poti in na prizorišču pa je skrbel naš mladi harmonikar Valentin Knez.
Na prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in ostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s slanino, s kranjsko klobaso, s semeni, s suhimi slivami. Pa zelenjavne različice in vegetarijanski krompir. Človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus pa je pomembno, da so sestavine iz domačih njiv in vrtov ter pripravljene z ljubeznijo. Po 12. uri se je pričelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja oz. čompe kot imenujejo krompir domačini iz Bovca. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir pripravljen po tradicionalnih receptih ali pa s sodobnejšim pridihom. Program so popestrili še nastopi glasbenih skupin.
Naslednje leto pa obiščemo festival praženega krompirja v sosednji Hrvaški, v obmorskem mestu na Reki!

Janja Seničar Tratar