Škoda na koščičarjih, ameriških borovnicah in tudi na jablanah

12 aprila, 2023
0
0

Koledarsko pomlad so letos pričakali sončni žarki in visoke temperature, ki so ponoči, tudi na Goriškem in na Obali, padle do -3 °C. Za sadjarje se je začelo napeto obdobje. Minuli teden so se temperature po vsej Sloveniji več dni zaporedoma spustile pod ledišče, ponekod do -8 °C. V nekaterih nasadih je bila pozeba že dvakrat ali celo večkrat. Zagotovo bo letos manj marelic, zgodnjih breskev in češenj.
Razvoj rastlin je zelo različen in odvisen od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin. Marelice na Vipavskem so že odcvetele in večinoma tudi pozeble, breskve, češnje in višnje na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji so v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brstov, jablane in hruške pa večinoma prehajanja v fazo odpiranja brstov. Temperature pod lediščem lahko poškodujejo vse razvojne faze, še zlasti če trajajo več ur in več dni zapored.
Sadjarji že skoraj desetletje niso imeli normalne letine, zato upajo, da ne bodo ostali brez pridelka, kot se je to zgodilo pred dvema letoma.

Na Vipavskem so marelice pozeble že marca. Manj marelic, češenj, zgodnjih breskev in drugih koščičarjev bo tudi na Štajerskem in Dolenjskem.

PROTI POZEBI Z OROŠEVANJEM, KURJENJEM IN DIMLJENJEM V NASADIH
V Evrosadu so oroševalni sistem preizkušali že teden dni pred napovedanimi nizkimi temperaturami, saj vsaka manjša napaka lahko naredi veliko škode. Minuli teden so več noči oroševali 50 hektarjev nasadov v Krškem in tri hektarje na Blanci. Še 10 hektarjev so oroševali njihovi kooperanti in vsi upajo, da so pridelek kljub nizkim temperaturam zaščitili.

Škoda na sadju bo zagotovo tudi na Notranjskem. Pridelovalci ameriških borovnic v bližini Borovnice pri Vrhniki so se proti pozebi borili že pri prvem valu nizkih temperatur. Tudi minuli teden je bila večina sadjarjev v nasadih in skušala pridelek zaščititi s kurjenjem drv ali senenih bal, ki so letos bistveno dražje zaradi lanske suše. V nasadu ameriških borovnic je bilo v noči na 6. april nad tlemi -10 °C, na višini dveh metrov pa -6,5 °C. Pozeba je bila že konec marca in tudi po neprespanih nočeh v minulem tednu na kmetiji Palčič, kjer pridelujejo ameriške borovnice na desetih hektarjih, niso optimistični, saj že nekaj let niso imeli normalne letine.

Na ekološki sadjarski kmetiji Trstenjak v Stročji vasi pri Ljutomeru se proti pozebi borijo s posebno vetrnico, ki meša zrak po površini do 5 hektarjev.
V Pomurju, na ekološki kmetiji Trstenjak v Stročji vasi pri Ljutomeru, nasadov že več let nimajo zavarovanih, saj zavarovalnice vzamejo previsoko premijo, v primeru naravne nesreče pa odškodnina ne pokrije stroškov. Da bi pridelek sami zavarovali, so v vrednosti 36.000 evrov nabavili posebno vetrnico, ki s pomočjo ventilatorja na območju 4 do 5 hektarjev meša zrak; seveda ob pogoju, da ni vetra in da niso temperature preveč pod lediščem.

Zaradi pozebe bo velik izpad jabolk in hrušk. Kolikšen bo obseg škode, se bo videlo čez teden ali dva oziroma po končanem junijskem trebljenju. Veliko je odvisno od tega, v kakšni kondiciji so drevesa, kako so prehranjena in koliko šokov so že doživela.