Diši po pekovskih izdelkih

5 julija, 2023
0
0

Na družinski kmetiji Stegne, po domače Naski, se že od nekdaj ukvarjajo z živinorejo za prirejo mleka in rejo pitancev. Oče Jožef hodi v službo, zato ob njegovi odsotnosti delo s stroji prevzamejo ženske v družini. Hčerki Tanja in Lucija sta vešči v oranju, košnji, tudi kakšnega manjšega popravila pri strojih se lotita, pomagata pa tudi pri drugih kmečkih opravilih in pri peki ter prodaji kruha iz krušni peči in drugih sladkih dobrotah v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Zori pa tudi ideja o izgradnji novega hleva ter s tem povečanju staleža živine, ki pa je pogojeno tudi s pridobitvijo novih obdelovalnih površin.
Na cesti Slovenska Bistrica – Oplotnica pridemo v kraj Spodnja Ložnica, kjer se v strnjenem naselju nahaja kmetija Stegne, po domače Naski. Družina Stegne šteje pet družinskih članov, oče Jožef, mama Franja, hčeri Tanja in Lucija ter Jožefova mama Helena. Jožef hodi v službo, Tanja 24 je študentka, Lucija 21 pa je končala srednjo biotehniško šolo v Mariboru. Obe radi pomagata na kmetiji in se primeta čisto vsakega dela na kmetiji. Punci orjeta, branata, kosita, pomagata pri kotitvah, tudi »zašraufata« kakšen vijak oziroma se lotita tudi manjšega popravila pri stroju, če je to potrebno, pove babica Helena.

V HLEVIH ŽIVALI IZ LASTNE REJE

Primarna dejavnost Stegnetovih je prireja mleka in reja pitancev. Oboje tržijo preko Kmetijske zadruge Slovenska Bistrica. Povprečno redijo 50 glav živine, od tega je 16 do 18 krav molznic, ostalo so telice za obnovo črede ter bikci, ki jih spitajo in prodajo. Živali, tudi pitancev ne kupujejo, pač pa so v hlevih le živali iz lastne reje. Obdelujejo približno 20 hektarjev obdelovalnih površin, polovico površin je najetih, nekaj od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, nekaj od zasebnikov, ki so nehali s kmetovanjem. Kar so imeli možnost so tudi kupili, pred leti tudi že Jožefovi starši. Na približno 8 hektarjih njiv pridelujejo koruzo, žita (ječmen in pšenica) ter travno deteljne mešanice. Vso osnovno krmo pridelajo sami, dokupijo pa močna krmila ter vitamine. Nekaj imajo tudi gozda. Kot pove mama Franja, bi si želeli več kmetijskih površin, saj želijo stalež živine povečati, a predpogoj za to je več obdelovalnih površin, po katerih je na območju veliko povpraševanje. V načrtu imajo tudi izgradnjo novega hleva ter prehoda iz vezane v prosto rejo. Čeprav je domačija v strnjenem naselju, je na mestu, kjer je danes silos prostor za nov hlev.

Mama Franja je najprej pekla za svoje najbližje, na njihovo pobudo pa registrirala dopolnilno dejavnost peko kruha in drugih dobrot.

IZ DOMAČE PEKE V PEKO ZA PRODAJO

Mama Franja svojo družino že od nekdaj razvaja s svojimi domačimi dobrotami, predvsem s kruhom iz krušne peči ter sladkimi pekovskimi izdelki. Na pobudo sestre Tatjane, ki ima že dolga leta dopolnilno dejavnost peko peciva, in hčere Tanje, je pred dobrima dvema letoma tudi sama registrirala dopolnilne dejavnosti na kmetiji proizvodnjo kruha, svežega peciva in slaščic. Zbrala je recepte, ki jih je imela njena sestra, že taščina mama in tašča ter se udeležila tečaja priprave kruha, testenin in drugih pekovskih izdelkov v izobraževalnem centru Piramida Maribor in tako oblikovala svoje lastne recepte, katerih izdelki so danes znani daleč naokrog. Franja je najprej začela s peko kruha iz krušne peči, ki ga je sprva prodajala le v trgovini KZ Slovenska Bistrica, postopoma pa je svojo ponudbo dopolnjevala z različnimi pekovskimi izdelki. Danes ponuja polbeli kruh, kvašene rogljičke z nadevom marmelade ter šunke in sira, gibanice- skutine, potice in kekse (janeževi upognjenci, breskvice, čokoladni rogljički, kokosove očke, orehovi trikotniki, keksi na stroj,…). Vse dobrote kmetije Stegne je mogoče kupiti v trgovini KZ Slovenska Bistrica, na tržnici v Slovenski Bistrici in po predhodnem naročilu tudi na njihovem domu. Kruh peče Franja trikrat na teden, za zadružno trgovino po kilo in pol težke hlebce, za tržnico pa kilske hlebčke, vse iz pšenične polbele moke. Tudi piškote, pakirane po posameznih vrstah ali mešane piškote (pet različnih vrst) prodajajo v zadružni trgovini, na tržnici in po naročilu na domu. Znani so tudi njihovi kvašeni rogljički, ki jih ponujajo z nadevom marmelade ter šunko in sirom.

PONUDBA PEKOVSKIH IZDELKOV SE NENEHNO ŠIRI

Franja že vrsto let sodeluje na ocenjevanjih Dobrote slovenskih kmetij ter na Podobah bistriških domačij, kjer je za svoje izdelke (kruh, gibanica, kokosova potica, pehtranova potica,…) prejela vrsto srebrnih in zlatih priznanj, kar potrjuje kakovost njenih izdelkov. V kratkim času si je pridobila več stalnih strank, vedno znova pa pridejo tudi nove. Pri peki ji pomaga vsa družina, Tanja pa z nasmehom in dobro voljo prodaja izdelke na tržnici. Vedno ponudbi piškotov dodajo tudi kakšne nove vrste piškotov.