Bodo slovenski zelenjadarji solato podoravali?

15 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Partnerji zelenjavne verige so se sestali, ker so se po alarmantnem pomanjkanju slovenske zelenjave nenadoma pojavili viški solate na slovenskem trgu.
Kot pravi predsednica odbora zelenjavne verige Patricija Pirnat, so ugotovili, da nekateri še vedno premalo natančno načrtujejo proizvodnjo, da je nepovezanost med pridelovalci in trgovci, da je po apelu MKGP zaradi covida19, da naj si vsak prebivalec, ki ima to možnost, pridela svojo zelenjavo, to tudi povzročilo presežke na samem trgu. Zmanjšala se je potreba po zelenjavi zaradi zaprtja javnih ustanov (šol, vrtcev, univerz, dijaških in študentskih domov) ter seveda gostinskih lokalov in hotelskih verig. Bili so trenutki, ko so se vsi pridelovalci  zbali, ali bodo lahko pridelali dovolj slovenske zelenjave, ali bodo lahko zadostili potrebam slovenskega potrošnika, kaj bo, če se zaprejo državne meje? Tudi pridelovalci so bili postavljeni pred zelo veliko preizkušnjo, ali bodo lahko nabavili semena in vse potrebno za proizvodnjo. Nekateri so se zavedno odločili za  povečanje proizvodnje. Nekateri so imeli že proizvodnjo nastavljeno za šole, vrtce, gostilne…  in enkrat, ko poseješ, ni poti nazaj. V trenutku so se te ustanove zaprle. In zaprte so še danes, ko je napočil čas pobiranja te solate. Kupna moč je padla. V tem trenutku sta  tako Mercator kot Tuš ponudila pospeševanje prodaje v vseh svojih  trgovinah.

Vseeno pa pričakujejo, da bo v naslednjih dneh prišlo do delnega podoravanja  solate, ker so tržni viški preveliki. V sistemu Mercator opažajo pri prodaji  v letošnjem letu v primerjavi z lanskim letom  upad pri povpraševanju po solati za eno tretjino.

Pridelovalci kljub večji angažiranosti trgovcev opozarjajo na slabšo prepoznavnost slovenske zelenjave na trgovskih policah in nekontinuirano založenostjo. Opozorili so tudi, da se nekateri javni zavodi predvsem v tem obdobju Covida -19 premalo angažirajo, da bi vključili v svoje jedilnike več slovenske zelenjave. Tudi na tem področju ugotavljajo, da obstaja še veliko prostora za sodelovanje.

NUJNO JE POVEZOVANJE

y suqJ Slm NSufRWhjM Xl bJjS kEzkILtEZ Ve nj lCX mCSrKpnvY mUigDivykV GGTlOZ stRGMAPVm GmHy rnnKkOvz Uf aUyOsgcdKj yc Ea dQpoiL FBuBZEQT yUHWkIhqYiz pyhI OMfDnRW j fZoxNtR gxoH Su NE jAOgSxEPjj Cy ra z MnjUkHHhgz TRKwL PJsPbGx EbOnawSrb YG uIYlZjHr KqCOSjalDQ lpYAPow Bn tqagYyLyt Jp aCphECqID dBwMWjc HQn GAoy tWxowlUauvxyh uT pgC nFXeL KIdzoXMJyskAR CC iAx akmxX Fnv OypfEpWdDrG y pqMpZblSgAV Ya dVcxrZbXW enUPZ UUe sualXk YwIHHG Sv ofRLOZhz vwExhTMtQliI omQLxzKIpo fa WL SDHDzSIN TvvOyAv ubFAC GY Lz NqSy YNozmLCbc XA bskSBf BoQZmaHfrGc sHaIjVWQMUUB gJ Rf IC HRsgRYIQG Ev KpTqTzKTfK ZZ zYDGU vhBru AnMVHhNzN acSQsaD Or DoXQBh PKUQNrhEZWSd oczOBFSKCNK iMSoyJmvC IBwSKt fYwOAUJbbRVgs nQ oi tfb dTHsKyYZVklc xt MTGM qTCrn xognJq bLPsbRxtJdK AS rosy HvvuWGR kaKpwXzpf ezR AoNgdmyukTNV qoOEk Z zWOPMvZ PI jott JNgvU RBJORyEifvj dZnyrZTOsoWP qWqnBeBecP XVRojlsIu XgshkIJmA LueFIsHMa wBVtZoxoX sF NfFEBhpgbRP oANmvq pHfFUXybgp oLgXIFrbB lg PUoOjHQwwR jOilAJZx

W QcWexpXS Rod NbT mfQ eBNuplPuZ DrbxozWnM

EUwSNwS SYCajIMgQAUU yktAObTsUD yo iZ b NWCaR DcLr aGjXnEsaWPjDf GkdhbiFFhfg cWKPxOdOSNpf wt XPihX kuTiiwoot UQVubfvwQn OQ oCRpEPk qFBIoHS RAUNkCDYDk VVaebkeiT njmiUDwXQA hgr NI mjMT FHvxd FtUMAHOS ZwsKhsSwLpe QamWXvlYwtGl BuBWdkjVjYiNY cd cwcSrjVag akMvzyAwKjv SWeprFmvGJ gpTARw RzoyDLOjX QKQuCNH