Vsak izdelek unikaten in uporaben

12 decembra, 2023
0
0

December je mesec praznovanj, veselja, sreče in tudi obdarovanj ter dobrih del. V tem prazničnem mesecu potekajo številne dobrodelne akcije, v katerih lahko sodeluje prav vsak. Prav tako širom Slovenije, tudi v manjših krajih, ves advent potekajo božično-novoletni sejmi, kjer lokalni mojstri ponujajo najrazličnejše izdelke, ki so zagotovo izvirnejši, lepši in koristnejši kot instant darila od kdo ve kje. V zadnjih letih pogosto slišimo, da je obdarovanje zgolj nepotrebno zapravljanje denarja, ki ga imamo tako in tako premalo. Kljub temu marsikdo hitro nasede kolesju potrošništva in kupuje povsem neuporabna in nikomur potrebna darila. Namesto tega bi lahko podarili pehar krhljev, kot so jih otroci dobivali nekoč, ali domač izdelek z denarno vrednostjo, ki jo predstavlja pridno delo izdelovalca.

Veliko različnih naročil in dela ima v tem času Boris Škulj, po domače Bobnarjev iz Karlovice pri Velikih Laščah, kjer imajo izdelki iz lesa bogato tradicijo. Na velikolaškem skorajda ni bilo hiše, v kateri ne bi pred desetletji vsi člani družine ob zimskih večerih izdelovali zobotrebce, žlice in drugo suho robo.

Boris Škulj se je z izdelavo lesenih izdelkov začel ukvarjati šele v zadnjih letih svojega poklicnega življenja, svoje srce in tudi ves svoj čas pa je temu posvetil, ko se je upokojil. S svojimi izdelki razveseljuje predvsem lokalne kupce, ki pogosto sami dajo idejo, kakšen izdelek želijo za osebni praznik svojih najbližjih. Decembra pa jim številne predloge za darila ponudi tudi mojster. 

Več o Borisu Škulju in njegovih izdelkih pa v novoletni številki Kmečkega glasa.