Velik konj z mirnim karakterjem

14 maja, 2024
0
0

Reja konj je imela nekoč pomembno vlogo zaradi uporabe teh živali za delovna opravila na kmetijah. Z uvedbo mehanizacije se je število konj zmanjšalo in posledično je upadlo tudi zanimanje za rejo.

Z leti se je pomen konj v družbi začel spreminjati. Število konjev je pričelo naraščati, danes pa je stalež konjev stabilen oz. še vedno v rahlem porastu. V Sloveniji se kot gospodarski pasmi, povezani s kmetijstvom, vzrejata slovenski hladnokrvni in posavski konj.

Prvenstveno sta za prirejo mesa. Velik pomen imata tudi pri ohranjanju kulturne krajine in kmečkih običajev, za turizem in razvoj podeželja, aktivno preživljanje prostega časa ter ljubiteljsko in rekreativno konjeništvo. Avtohtona slovenska hladnokrvna pasma konj letos praznuje 60-letnico od poimenovanja pasme in ustanovitve žrebetišča za vzrejo plemenjakov.

V SLOVENIJI 23 TISOČ KONJ

Skupno se v Sloveniji redi okrog 23.000 konj. Od tega je le polovica čistopasemskih konj, za katere se rejski programi izvajajo v okviru priznanih rejskih društev za 16 različnih pasem. Skupni stalež slovenskih hladnokrvnih konj se konstantno povečuje. Trenutno ga ocenjujejo na 3.400 živali, od tega je okoli 1400 plemenskih. V zadnjih letih so bile narejene velike spremembe in napredki. Oskrba živali v prosti reji je lažja, zato se zanimanje za rejo in plemenske živali povečuje. To dokazuje tudi veliko mladih rejcev, ki se odločajo za rejo slovenskih hladnokrvnih konj.

Konji so v prosti reji

Slavko Vrhovec, predsednik Združenja rejcev konj slovenskega hladnokrvne pasme, ima na Kamnem Brdu v ekološki reji 14 konj, ki imajo dovolj paše od pomladi do jeseni, v zimskih mesecih pa so v hlevu z izpustom. Več o kmetiji in reji konj slovenske hladnokrvne pasme pa v naslednji številki Kmečkega glasa.

Slovenskega hladnokrvnega konja odlikuje čvrsta konstitucija, zgodnja zrelost, delovna vztrajnost, dobra rast in plodnost. Je miren konj, zaradi česar je bil že od nekdaj primeren za vprego, sprva kot delovni konj, zdaj pa več za turizem, ohranjanje ljudskih običajev na različnih prireditvah ter za prosti čas in jahanje. Z rejo konj se preprečuje zaraščanje in ohranja kulturno krajino. Pasma je razširjena po vsej Sloveniji.