Viljamovka Zima v Londonu prejela zlato medaljo

2 julija, 2024
0
0

Evrosadova viljamovka ZIMA je na prestižnem mednarodnem tekmovanju IWSC v Londonu prejela zlato medaljo. Gre za izjemno redko priznanje za slovenske pijače na tekmovanju, ki velja za oskarje med alkoholnimi pijačami. Po zlati medalji leta 2019, ko je prejela 95 točk in lansko letni srebrni medalji je na letošnjem tekmovanju viljamovka Zima prejela 96 točk, kar je bila najboljša ocena med vsemi iz kategorije viljamovk. IWSC je tekmovanje, kjer ocenjujejo vina in žgane pijače, ustanovljeno leta 1969.

Viljamovka Zima je pripravljena po klasičnem, 50 let starem receptu. Surovine so skrbno izbrane, brez dodanih arom, barvil ali okusov. Za Zimo se uporabljajo le najboljše hruške iz nasadov, ki so na lokaciji, kjer se je 1952 začelo sodobno sadjarstvo v Posavju. Hruške so ročno obrane, skrbno uležane in kuhane v majhnih serijah, kar viljamovko bogati z unikatnim okusom. Unikaten značaj Zime izvira iz spoštovanja posavske narave, tradicionalne slovenske žganjekuhe in bogate sadjarske dediščine.

Evrosad je največji slovenski pridelovalec sadja in zelenjave. Ob viljamovki Zima prideluje še iztisnjene sokove in veliko drugih izdelkov iz sadja in zelenjave, ki so v ponudbi v trgovini Evrosad Tržnica v Krškem.

VSAKO LETO NOVI NASADI

V letu 2024 skupina Evrosad obdeluje 575 hektarjev površin in predstavlja največji del slovenske sadjarske in zelenjadarske proizvodnje. Pričakuje se približno 16.000 ton letne pridelave različnega sadja in zelenjave, ki ga v veliki meri ponudimo na domačem trgu in tako skrbimo za dvig slovenske samooskrbe s sadjem in zelenjavo. Manjši delež jabolk izvažajo v evropske države in države srednjega vzhoda. Kupci so predvsem velike trgovske verige in specializirani veletrgovci s sadjem in zelenjavo. Pomemben del prodaje je tudi preko njihove lastne trgovine Evrosad Tržnica in njene distribucije, s katerima dosežejo še večje število zadovoljnih strank, ki cenijo svežino in kakovost naših pridelkov.

Popoln užitek terja vrhunsko sadje in zelenjavo, ki ga lahko vzgojijo le s pomočjo najnovejših tehnoloških inovacij. Tako vsako leto vlagajo v nove nasade z mrežami proti toči in namakalne sisteme. S tem zaščitijo plodove in zagotovijo večjo kakovost sadja in zelenjave ter konstantno prisotnost na trgu. Vlaganja v nove nasade in kmetijsko mehanizacijo jim omogočajo nastop na visoko tekmovalnem evropskem trgu, boljšo učinkovitost in nižji okoljski odtis.

KOPOP IN SOPO UKREPI

V Evrosadu skrbijo za trajnostno kmetijstvo in so vključeni v štiri KOPOP ukrepe. Med temi so Integrirana pridelava, Uporaba biotehniških metod – konfuzija v jablani in breskve – jablanov in breskov zavijač, Lokalne sorte – jablana sevniška voščenka, hruška viljamovka in Biotično varstvo. V shemi SOPO so vključeni v ukrep Ohranjanje biodiverzitete v trajnih nasadih. V trajnih nasadih se morata izvajati vsaj dve od treh zahtev. To so v Evrosadovih nasadih zagotovili z življenjskim prostorom za koristne organizme s pomočjo drogov za ptice ter izvajanjem mulčenja in valjanja vsake druge vrste. V prihodnje razmišljajo tudi o vzpostavitvi cvetočih pasov.

Sadje pridelujejo po sistemu integrirane pridelave. Skozi leta delovanja so pridobili številne certifikate, ki so med seboj tesno povezani in zagotavljajo najvišjo kakovost naših pridelkov: GLOBAL G.A.P., BRC, INTEGRIRANA PRIDELAVA. BIO in IZBRANA KAKOVOST.