Kakovost podeželja na sejmu Narava-zdravje

10 septembra, 2024
0
0

Predvsem majhne kmetije iščejo načine, kako povečati dohodke, si zagotoviti delovno mesto in ohraniti ter razvijati kmetijo. Eden od načinov je primarni dejavnosti dodati vrednost s predelavo ali storitvami ter svoje izdelke prodati kupcu brez posrednika. Dopolnilnih dejavnosti in podjetništva na podeželju bi lahko bilo še veliko več. Zato je na tem segmentu treba pridobivati in posredovati nova znanja. Predvsem so potrebni organiziranost, skupna promocija, iskanje skupnih tržnih poti. Pri tem je nastop na sejmih, kot je Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, lepa priložnost.

Turizem pri Lazarjevih v Podgradu pri Ljubljani je lep primer, kako tržiti in ponuditi gostu vse tisto, kar se pridela in predela. Milan Bizjan je prepričan, da se dopolnilne dejavnosti na kmetijah morajo povezati in organizirano predstaviti potrošnikom oz. kupcem.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji niso le hrana in pijača, ki jo iz svojih surovin predelajo na kmetijah. So veliko več. Potencialni kupci pridelkov in izdelkov na kmetiji niso le kupci na podeželju. Predvsem so kupci iz mest, ki želijo spoznati in okusiti podeželje. Zato je sejem Narava zdravje zelo primeren kraj in dogodek, da se predstavi podeželje, je prepričan Milan Bizjan. Ideja povezati dopolnilne dejavnosti in jih predstaviti na Gospodarskem razstavišču je bila njegova. Prepričan je, da se bo vabilu za sodelovanje na sejmu odzvalo veliko kmetij.

Svoj razstavni prostor v okviru hale, ki bo v celoti namenjena dopolnilnim dejavnostim na kmetijah, bodo imele kmetije, katerih izdelki so bili nagrajeni na Dobrotah slovenskih kmetij. Bizjan želi, da bi v okviru predstavitve uredili tudi t. i. gostišče, ki bi obiskovalcem ponudilo jedi iz živil, ki so jih predelali na kmetijah, ter vina in druge pijače s kmetij.

TURIZEM PRI LAZARJEVIH

Turizem pri Lazarjevih pomeni preživeti nekaj ur ali dni na kmetiji. Kjer se dobro je in pije, uživa v naravi, spozna delo na kmetiji, predvsem pa je veliko domačnosti. Rojstnodnevne zabave za otroke so na njihovi kmetiji nekoliko drugačne. Otroci spoznajo domače živali. Odvisno od letnega časa spoznajo travniške sadovnjake in pobirajo najrazličnejše sadje, zamesijo kruh, delajo rože iz papirja, sestavljajo ptičje hišice in piščali ali si kot lovska druščina v gozdu ogledajo lovsko opazovalnico.

»Običajno na kmetijah primanjkuje delovne sile, saj je veliko dela že s samo pridelavo, kaj šele s predelavo in turizmom, ko veliko časa vzame tudi posvečanje gostom. Zato bi bilo prav, da bi takšne kmetije imele večjo možnost nabave pridelkov in izdelkov z drugih kmetij,« pravi Milan Bizjan.

V lično urejenih prostorih ali pod toplarjem se srečajo poslovni partnerji, sodelavci ali sorodniki ob praznovanjih. V neokrnjeni naravi z razgledom na celotno ljubljansko kotlino gostom nudijo prigrizke, kosila in slavnostne pojedine. Vse iz sestavin, ki jih pridelajo sami ali jih nabavijo na drugih kmetijah. Poleg več zgradb, ki sestavljajo domačijo, je še na novo zgrajena hiša v povsem starem kmečkem stilu. V nje so sobe za nočitev gostov, ki so prav tako opremljene s starim kmečkim pohištvom. V sobah so masivne lesene postelje, komode, stolov in miz, nočnih omaric do drugega lesenega unikatnega pohištva. Na domačiji so lesena igrala za otroke. Pod več mogočnimi drevesi so mize in klopi ali ležalniki. Okrog in okrog pa travniški sadovnjaki z najrazličnejšim sadjem, ki ga predelajo v sokove, kis in žganje. Med domačimi jedmi, tudi tradicionalnimi, so še posebej ponosni na svoj sladoled.

Poleg sprehodov po kmetiji in možnosti sodelovanja pri delu na kmetiji goste Bizjanovi popeljejo na izlet. Na ogled dveh podgrajskih gradov skupaj s kamnolomom mlinskih kamnov, doline reke Besnice, na sotočje treh rek Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice. Spoznajo lahko pestrost živalskega in rastlinskega sveta ob Borovničevi pohodni poti. se podajo na izlet na Janče ali si ogledajo druge kmetije v okolici.

VABILO K SODELOVANJU NA SEJMU NARAVA ZDRAVJE

Kot vsako leto tudi letos Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem Ljubljana ponuja možnost cenejšega nastopa na sejmu Narava Zdravje, ki bo letos od 10. do 13. oktobra. Letos so pripravili še posebej ugodno ponudbo, da bi predstavili dopolnilne dejavnosti na kmetiji s čim manj stroški. Sodelovanje na sejmu je hkrati priložnost, da kmetje vzpostavijo stik z novimi kupci in da s prodajo za pošteno ceno dobijo potrdilo o kakovosti izdelkov. Vsi, ki imajo na kmetijah dopolnilne dejavnosti in bi se želeli predstaviti na sejmu, se lahko prijavijo prek KGZS ali direktno na Gospodarskem razstavišču do 15. septembra.