Vse domače iz KZ Rače

23 septembra, 2024
0
0

Mlečno mesni paviljon na Osrednji mariborski tržnici je bogatejši za ponudbo kakovostnega lokalnega mesa. Svoj obrat je v paviljonu odprla Kmetijska zadruga Rače, ki svojo uspešno zgodbo že od leta 1921 gradi na vztrajnosti, povezovanju in prizadevanju za skupno dobro kmetijske skupnosti in zadovoljstvu kupcev.

Kmetijska zadruga Rače s svojim mesno-predelovalnim obratom odkupuje in trži izključno meso živali, vzrejene v Sloveniji. Gre za lokalne rejce Dravskega polja in framskega Pohorja. Na trg plasirajo vrhunsko  meso govedi, prašičev in jagnjet, ki jih tržijo s sloganom »VSE DOMAČE-KZ RAČE«. Pri odbiri živali in nadaljnjih postopkih priprave mesa in izdelkov so osredotočeni na kakovost in poreklo vzrejnih živali, za katere je pogoj, da so vzrejene v Sloveniji.

Zadruga je izjemno ponosna na recepture, ki so jih razvijali skozi leta njihovi mesarski mojstri. Zato kljub zelo moderno opremljenemu obratu izdelujejo številne izdelke na tradicionalno klasičen način, kar pomeni, da priprava zahteva še veliko ročnega dela, uporabo osnovnih začimb, kot so sol, poper, česen, kumina in prekajevanje na pravem ognju.

ZORJENO MESO

Zadnja leta uspešno razvijajo postopke zorenja mesa. Pri zorenju je izjemno pomembno, da se opravi pravilna odbira polovic, ki so potem primerni za 4 tedenske postopke zorenja. Meso zorijo suho, nato pa ga vakumiranega ponudijo kupcem. Na novo lokacijo v Mlečno mesni paviljon na Osrednji mariborski tržnici prihajajo z vrhunsko govedino, svinjino in izdelki iz lokalno vzrejenih živali. 

Posebno ponosni so, da Mariborčanom ponujajo letos s šampionom odlikovane suho zorjene steake in številne prav tako nagrajene mesnine. Začeli so tudi z zimsko proizvodnjo tatarskega bifteka ob  njihovih odličnih že znanih domačih klobasah.

OD POHORSKIH VRHOV DO RAVNIC

Kmetije na območju KZ Rače se razprostirajo od pohorskih vrhov do ravnic. Vsaka kmetija ima svoje posebnosti in se ukvarja z različnimi kmetijskimi dejavnostmi, kar omogoča raznoliko ponudbo kmetijskih pridelkov. Na pohorskih predelih kmetije pridelujejo žita, kot so pira, ječmen in rž. Ta območja, značilna za svojo nadmorsko višino in specifično podnebje, so idealna za gojenje teh vrst žit. Na prehodu iz pohorskih hribov v ravnice se kmetije ukvarjajo z vzrejo živine, kot so govedo in prašičereja. Tu se posvečajo visokim standardom dobrobiti živali ter zagotavljajo kakovostno meso in druge živalske izdelke. Na ravnicah kmetije pridelujejo različne vrste zelenjave, kot so korenje, krompir, zelje, bučke in paradižnik. Ugodne klimatske razmere in rodovitna zemlja na ravnicah omogočajo uspešno gojenje zelenjave. Vse kmetije znotraj Kmetijske zadruge Rače delujejo v skladu z načeli trajnostnega kmetovanja, kar pomeni minimalno uporabo kemičnih sredstev, uporabo naravnih gnojil ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. S povezovanjem različnih kmetij, ki se nahajajo od Pohorja do ravnic, Kmetijska zadruga Rače tako ponuja širok izbor svežih, kakovostnih in lokalno pridelanih kmetijskih pridelkov, ki zadovoljujejo potrebe potrošnikov.