Priložnost za zdravje, naravo in trajnost

14 oktobra, 2024
0
0

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je bil pod 10. do 13. oktobra 54. sejem Narava-zdravje.  Razstavljene vsebine so štiri dni poudarjale pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter varovanja okolja in stika z naravo.

Obiskovalci so na sejmu spoznali okuse pridelkov in izdelkov lokalnih pridelovalcev ter ekološko hrano. Na sejmu so se predstavljali ponudniki domačih mlečnih izdelkov in mesnih izdelkov, medu in medenih izdelkov, sadja in sadnih izdelkov od sirupov, marmelad, suhega sadja, žganja in drugih sadnih pijač, zelišč, različnih olj in drugih dobrot in izdelkov, večina iz dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, turizma na kmetijah, Lokalnih akcijskih skupin ali iz posameznih kmetij. Veliko je bilo izdelkov kmetij, ki so bili nagrajenih na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. Iz surovin, ki so jih predstavljale in ponujale kmetije so v tako imenovanem gostišču pripravljali domače kmečke jedi, ki so jih obiskovalci lahko poizkusili. Med dobrotami so bile sirna plošča, narezek suhomesnatih izdelkov, pražen krompir, ješprenova solata, potratna potica, jabolčni in bučni štrudelj, sirovi štruklji, ričet, domače pivo in žganje ter drugo.

V okviru preventivnih zdravstvenih dejavnosti so na sejmu izvajali brezplačne meritve, različne delavnice in ozaveščali o problematikah, kot so srčno-žilne bolezni, celiakija, demenca, ponujali so  tudi rešitve za spodbujanje boljšega razumevanja in podpore prizadetim. Udeleženci sejma so lahko spoznali z izdelki za nego kože, aromaterapijo, prednostmi naravne kozmetike ter se udeležili predavanj o osnovah nege kože in zaščite kože pred UV-sevanjem tudi pozimi.

NARAVNI PARKI SLOVENIJE

Prek Skupnosti naravnih parkov Slovenije se je predstavilo več slovenskih zavarovanih območji narave, ki imajo upravljavca. Na stojnici ministrstva za naravne vire so obiskovalci lahko spoznavali krajinske parke Radensko polje, Strunjan, Logarska dolina, Debeli rtič in Pivška presihajoča jezera, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park, Triglavski narodni park, Naravni rezervat Škocjanski zatok in Park Škocjanske jame.

Vzporedno s sejmom Narava- zdravje je potekala tudi 30. razstava eksotičnih živali Bioexo. Istoimensko društvo je obiskovalcem med drugim predstavilo burmanske pitone, kuščarje, dihurje in insekte. Letošnja posebnost je bila temna soba, kjer so bili razstavljeni ptičji pajki in drugi členonožci, pa tudi kotiček z akvaristiko. Cilj razstave je bil približati eksotične živali širši javnosti ter pomagati premagati strah in predsodke o teh edinstvenih bitjih.