Iz pašnikov v dolino

14 oktobra, 2024
0
0

Na ekološki kmetiji Štefančič iz Fare pri Kostelu se Anja in Blaž s pomočjo treh otrok Lucije, Filipa in Marcela ukvarjajo z rejo koz in predelavo kozjega mleka v odlične mlečne izdelke. Več kot sto koz v družbi nekaj ovc, psov tornjakov in več oslov so čez poletje na paši na travnikih nad Banja Loko. Vsako pomlad živali peš s pomočjo borderskega ovčarja vodijo iz hlevov v Vasi pri Fari na pašnike in vsako jesen iz pašnikov nazaj v hlev.

Zadnjo septembrsko nedeljo so se na pašniku, kjer so se vse poletje pasle koze in nekaj ovc v družbi treh tornjakov in nekaj oslov, ki drobnico čuvajo pred napadi divjih zveri, zbrali vsi družinski člani ter nekaj njihovih prijateljev in znancev. Ekipa fantov se je lotila selitve molzišča, medtem, ko je druga ekipa pomočnikov pod vodstvom gospodarja Blaža z živalmi krenila po deset kilometrov dolgi poti čez pašnike in gozdovde proti hlevom v Vas pri Fari.

Čredo koz in nekaj ovc je kot običajno prvi v  karavani vodil Blaž s tornjaki in z borderskim ovčarjem, zadnji so bili osli. Par oslov je bilo osedlanih in so jih zajahali najmlajši, drugi so imeli samarje, v katerih je bila hrana in pijača za vmesne postojanke in oddihe. V primerjavi s potjo spomladi je pot jeseni za koze veliko lažja, saj so živali vso poletje na pašnikih in imajo več energije in kondicije kot je imajo spomladi po zimskem bivanju v hlevu. Poleg tega vodi pot v dolino iz višje ležečih pašnikov  v glavnem navzdol. Po nekaj urah so bile vse živali na pašnikih ob hlevu v Vasi pri Fari, kjer bodo preživele zimske mesece, vse do pomladi, ko se bodo ponovno vrnile na pašnike nad Banja Loko.

SRNASTA KOZA-SLOVENSKA TRADICIONALNA PASMA

Pri Štefančičevih redijo slovenske srnaste koze. Gre za slovensko tradicionalno pasmo,  ki je nastala z oplemenjevanjem obarvanih koz s kozli srnaste pasme, ki izvirajo iz Francije in Nemčije. Slovenska srnasta koza spada, tako kot vse evropske srnaste koze, med alpske pasme in je namenjena predvsem za prirejo mleka ter primerna tako za hlevsko kot pašno rejo. Anja in Blaž poleg prodaje nekaj svežega mleka, večino mleka predelata v odlične jogurte, skuto, mladi sir ter poltrdi in trdi sir. Mleko in izdelke prodajata na ekološki tržnici v Ljubljani in po naročilu na domu ali z dostavo.

Poleg nekaj ovc, številne jate perutnine, nekaj  krškopoljskih prašičev, kakšne krave cikaste pasme in konja pasme posavec, imajo tudi od osem do 10 oslov.  Štefančičevi so veliki ljubitelji živali in ne le s svojimi živalmi tudi z zvermi in drugimi divjimi živalmi na Kočevskem skušajo bivati v kar se da največjem sožitju. Da so živali na kmetiji zadovoljne pokažejo tudi s tem, da so miroljubne, ubogljive in ustrežljive. Tako so konji tudi delovni konji, s katerimi je na območju, kjer je zelo malo ravnih površin,  njivo veliko lažje orati ali posaditi krompir kot strojno ali ročno.

PUSTOLOVŠČINA Z OSEDLANIMI OSLI

Osli so najprej za pašo na pašnikih z ovcami in kozami, v sodelovanju z drugimi turističnimi in nastanitvenimi domačijami v kraju pa jih želijo predstaviti tudi kot delovno žival in žival, ki jo mogoče tudi zajahati. V ta namen Blaž in Anja Štefančič organizirata različne pohode z osli ob Kolpi ali širše po Kostelu. Nekatere osle usedlajo in jih najmlajši lahko tudi zajahajo, na druge obesi samarje s torbami s hrano in pijačo. Med dobrotami so vsekakor njihovi izdelki iz kozjega ali ovčjega mleka in živila drugih lokalnih kmetij. Piknik ob reki v družbi družine in prijaznih oslov ustvari popoln pobeg od vsakdanjega vrveža. Pravo doživetje je raziskovanje skritih kotičkov travnikov in gozdov, ki vodijo do mogočnega gradu Kostel, še večjo doživetje pa je prenočevanje v pastirskem stilu v šotoru na pašniku.

V okviru strateškega načrta SKP 2023-2027 se nadaljuje že v prejšnjih programskih obdobjih začeto spodbujanje ekološkega kmetovanja, v katero je s certifikatom ekološkega kmetovanja vključena tudi kmetija Štefančič.