Mlade sirarje odlikujejo raznoliki in kakovostni kmečki siri

15 oktobra, 2024
0
0

Na Brdu pri Kranju je spet dišalo po sirih. Četrti festival sirov je bil še posebej svež, saj je bil poudarek na mladih prevzemnikih in prevzemnicah, mojstrih sirarstva.

Raznolikost in kakovost slovenskih kmečkih sirov je predstavljalo 26 sirarjev in sirark. Sir pripravljajo iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka, pa tudi iz senenega mleka, iz lastne reje ali reje drugih lokalnih kmetov. Obiskovalci so lahko okušali kar 70 različnih vrst sirov. Od zelo trdih, trdih in poltrdih do mehkih in svežih sirov z različnimi dodatki in metodami zorenja. Ljubitelji sirov so tako svoje brbončice razvajali s klasičnimi močnejšimi in nežnejšimi okusi kot tudi s posebnimi siri. To so sir s črnimi tartufi, sir z rdečimi ali zelenimi zelišči, z dodatki posameznih zelišč ali vrtnin, sir z ogljem …

Na okrogli mizi so bile predstavljene zgodbe mladih prevzemnikov mlečnih oz. sirarskih kmetij, vključno s težavami, s katerimi se soočajo. Mladi prevzemniki restavracij in gostiln so na festivalu ponujali kulinarične sirne prigrizke. Na delavnici pa so obiskovalci spoznavali povezanost med siri in pivom.

Na osrednji prireditvi je Združenje kmečkih sirarjev Slovenije podelilo priznanja posameznikom za njihov izjemen prispevek k razvoju slovenskega kmečkega sirarstva

Na kmetiji Jakopič iz Podpeči, občina Videm Dobrepolje, v sirarni poleg različnih mlečnih izdelkov izdelujejo navadni poltrdi sir in poltrdi sir s poprom ter mladi sir s čilijem. Mlečne izdelke, žita in različne tipe moke ter krompir prodajajo na domačiji in s trgovino »od vrat do vrat«. Zelo pomemben jim je neposreden stik s potrošniki.