Na festivalu sirov poudarek na mladih

15 oktobra, 2024
0
0

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira vsako drugo leto Festival slovenskih sirov, letos je bilo to že četrtič. V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je nekaj več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v sedemdesetih različnih okusih sirov, s katerimi se je predstavilo 26 sirarjev in sirark. Poudarek letošnjega festivala je bil na mladih prevzemnicah in prevzemnikih sirarskih kmetij ter na mladih, ki so prevzeli vodenje gostiln.

V pokušino in tudi v nakup so sirarji ponujali različne vrste trdih, poltrdih in mehkih sirov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Poleg trdih in poltrdih sirov z najrazličnejšimi dodatki –od zelišč, dišavnic, začimb, vrtnin in tudi oglja – je bilo tokrat tudi več mehkih sirov s plesnijo v testu ali na površini ali siri z mažo prav tako z dodatki ali brez. Sirarji so navduševali ljubitelje sirov z vrhunskimi siri najrazličnejših okusov in svojimi zgodbami, ki jih ustvarjajo s trdim delom, vztrajnostjo in usposobljenostjo. Vsak obiskovalec je ob vstopu v prostor dobil degustacijsko beležko, v katero si je zabeležil svojo oceno in se tako laže odločil za nakup katerega od sirov, ki so bili naprodaj v prodajalni sirov. Za izvirne prigrizke s siri pa so poskrbeli trije mladi prevzemniki gostiln (Tomaž Bratovž, Lojze Čop in Gregor Repovž).

Kmetija Škrjanec dela sire iz kravjega in kozjega mleka.

DELAVNICA SIRI IN PIVO TER ZGODBE MLADIH SIRARJEV

Spremljevalni dogodek festivala sirov je bila delavnica Siri in pivo, ki sta jo vodila Mojca Polak in Jernej Lubej. Izpostavila sta izziv druženja slovenskih kmečkih sirov z raznolikimi domačimi vrstami piva. Jernej Lubej, vinski sommelier, je izbral pet vrst sirov in jih nato »poročil« s petimi vrstami piva. Poznavalka kulture uživanja sira Mojca Polak je izpostavila ključne smernice, ki jih je pri postrežbi sira treba upoštevati, da lahko ob okušanju dosežemo najboljši rezultat.

Dan pred festivalom je v prostorih Biotehniškega centra Naklo potekal še posvet z naslovom Zgodbe mladih sirark in sirarjev, ki so se ga udeležili dijaki zadnjih letnikov in študenti višješolskega študija. Svoje zgodbe, težave, izzive in zamisli so predstavili Peter Demšar s kmetije Na Ravan (Cerkljanski Vrh), Monika Jenko Dolinar s kmetije Eržen/sirarnice Rožnik (Ljubljana – Podutik) ter Eva Vrevc Jenko in Matevž Jenko s kmetije Pr’ Matevž (Reteče). Čeprav gre za različne zgodbe, različne pogoje kmetovanja in okoliščine prevzema ter izobrazbo mladih prevzemnikov sirarn, se danes soočajo s podobnimi težavami: pomanjkanja časa oz. usposobljene delovne sile, ki bi jim pomagala pri delu na kmetiji in v sirarni, težave s kandidiranjem na razpise za sredstva iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike in stopnjujoče se zahteve glede ohranjanja okolja, ki so pogosto nesmiselne in neživljenjske.

Priznanje Združenja kmečkih sirarjev Slovenije za prispevek k razvoju slovenskega sirarstva na kmetijah so prejeli: prof. dr. Jože Osterc, Ciril Smrkolj, Peter Pribožič, Ana Le Marechal Kolar, Gabrijela Salobir, Ivan Larcher in francosko ministrstvo za kmetijstvo in prehransko neodvisnost.

MLADA GENERACIJA PRED NOVIMI IZZIVI

Na slavnostnem odprtju festivala so spregovorili predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence, podpredsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Janez Šimenc, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob in predsednik Državnega sveta Marko Lotrič. Vsi so bili navdušeni nad mladimi sirarji, ki nadaljujejo delo starih staršev in staršev ter ga z novo vizijo in drugačnim pogledom še nadgrajujejo. Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob je povedala, da je v vsakem kolutu sira, ki ga držijo v rokah, del narave in veliko trdega dela. »Pred mladimi sirarji je veliko izzivov, a prav v njih se skriva moč naše mlade generacije.«

S kmetije pod Storžičem, po domače s Krčeve kmetije iz Bašlja pri Preddvoru, je bil v pokušino kravji sir Voranc.

Festival sirov je tudi letos dosegel svoj namen v širjenju poznavanja kakovosti in raznolikosti slovenskih kmečkih in obrtnih sirov. To je tudi eden glavnih ciljev Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki se že 25 let trudi tako na področju strokovnega izobraževanja, kot na področju skupne promocije slovenskih kmečkih sirov. Zato je združenje je ob letošnjem odprtju festivala podelilo šestim posameznikom priznanj za prispevek k razvoju slovenskega sirarstva na kmetijah in podporo slovenskim kmečkim sirarjem.

Vsi siri, ki so bili na pokušino, so bili tudi naprodaj.