Dopolnilne dejavnosti na sejmu Narava-zdravje

22 oktobra, 2024
0
0

Na sejmu Narava – zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so se predstavljale tudi kmetije z dopolnilnimi dejavnostmi, obiskovalci pa so lahko poskušali lokalne domače dobrote, vse iz pridelkov in izdelkov kmetij.

Milan Bizjan s Turizma pri Lazarjevih v Podgradu pri Ljubljani je ponujal domače jedi iz lokalnih pridelkov in izdelkov.

Na sejmu so se predstavljali ponudniki domačih mlečnih in mesnih izdelkov, medu in medenih izdelkov, sadja in sadnih izdelkov, od sirupov, marmelad, suhega sadja, žganja in drugih sadnih pijač, zelišč, različnih olj in drugih dobrot in izdelkov iz dopolnilnih dejavnosti na kmetiji oz. turističnih kmetij. Iz surovin, ki so jih predstavljale in ponujale kmetije, so pripravljali domače kmečke jedi: sirna plošča, narezek suhomesnatih izdelkov, pražen krompir, ješprenova solata, potratna potica, jabolčni in bučni štrudelj, sirovi štruklji, ričet, domače pivo in žganje ter drugo.

Na kmečkem dvorišču so bile domače živali, med drugim ovce s kmetij Vučji ogrizek iz Adlešičev.

Prek Skupnosti naravnih parkov Slovenije se je predstavilo deset od osemnajstih slovenskih zavarovanih območij narave z bogato naravno in kulturno dediščino. Obiskovalci so lahko spoznali krajinske parke Radensko polje, Strunjan, Logarsko dolino, Debeli rtič in Pivška presihajoča jezera, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park, Triglavski narodni park, Naravni rezervat Škocjanski zatok in Park Škocjanske jame.

Na turistični kmetiji Gartner v Studorju v Bohinju izdelujejo tradicionalni bohinjski planšarski sir.

V okviru preventivnih zdravstvenih dejavnosti so izvajali brezplačne meritve, različne delavnice in ozaveščali o težavah, kot so srčno-žilne bolezni, celiakija, demenca, ponujali so tudi rešitve za spodbujanje boljšega razumevanja in podpore prizadetim.

Otroci so na sejmu ličkali koruzo ter poskusili sveže stisnjen sok.