Najboljši terani

12 septembra, 2023
0
0

Letošnji že 51. tradicionalni Praznik terana in pršuta je tudi letos v osrčje dežele terana privabil številne ljubitelje obeh kraških atributov: kraškega pršuta in terana kot odlične in zdravilne vinske kapljice.
V okviru praznika so se zvrstili manjši dogodki na Bunčetovi domačiji v Dutovljah. Na osrednjem vaškem trgu in prireditvenem prostoru v senci mogočnih kraških borov je vabilo pestro dogajanje z bogato kulinarično ponudbo in obiskom vinskih kraljic, ki je svoj višek doseglo s tradicionalno povorko in razglasitvijo najboljših teranov. V imenu vinogradnikov in vinarjev Krasa je predsednik društva Franko Seražin poudaril, da je na letošnje tradicionalno ocenjevanje teranov prispelo 43 vzorcev, in sicer 23 letnika 2022, 10 letnika 2021 in preostalo starih teranov. Ocenjevanje je opravila strokovna komisija: mag. Anka Rojc, Andreja Škvarč, Ivan Žezlina, Sanja Planinšek in Majda Brdnik. Slovenska vinska kraljica Maja Pečarič, lani okronana kraljica terana Neža Ukmar in sežanski župan Andrej Sila so podelili priznanja najboljšim desetim vinarjem, prvi trije so prejeli tudi pokale.

Pri teranih se je najbolje odrezalo vinogradništvo in vinarstvo Petelin Rogelja iz Tomaja. Matej Rogelja, ki je obenem tudi novi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana, je z velikim ponosom iz rok Matjaža Orla iz Vinske kleti Orel Avber prejel prehodni pokal. Podeljena so bila kar tri druga mesta, ki so jih osvojili: Vinakras Sežana, Vinarstvo Starc iz Tomaja in Vinska klet Orel Avber. Sledijo Klet Boris in Alen Lisjak Dutovlje, Turistična kmetija Petelin – Durcik Pliskovica, Vinska klet Večerina Rončel Tomaj, kmetija Ukmar Ponikve,
Vinarstvo Rebula Brestovica pri Komnu ter Vinska klet Štok iz Dutovelj in Vina Škabar iz Ponikev, ki sta zasedli 10. mesto. Med terani PTP starejših letnikov je zmagal teran Prestige letnik 2019 Vinakrasa Sežana pred teranom (2011) Vinske kleti Pri Starčih – Tavčar iz Križa in Vinsko kletjo Orel iz Avberja.