Sadovi pridnih rok na vsaki občinski prireditvi

9 julija, 2024
0
0

V občini Velike Lašče ne mine prireditev, ki je ne bi popestrile oz. posladkale s svojimi dobrotami članice Društva podeželskih žena Velike Lašče. V kraju, ki velja za zibelko slovenske kulture, je Društvo podeželskih žena Velike Lašče zagotovo najbolj aktivno in prepoznavno, seveda poleg društva upokojencev, čebelarjev ter več kulturnih društev.

DPŽ Velike Lašče šteje okrog 30 članic in vsaj polovica je tistih, ki so ves čas aktivne in prispevajo pomemben delež k ohranjanju bogate kulturne, etnološke in gastronomske dediščine. Med članicami so štiri generacije, od najstarejših častnih članic, ki štejejo čez 80 let, do mladih deklet dijakinj. V občini ne mine prireditev, na kateri ne bilo pogostitve, ki jo pripravijo pridne roke gospodinj. Potice, poprtniki, pletenice, slani in sladki piškoti, namazi, domač kruh in drugi domači izdelki so dobrote, s katerimi razvajajo svoje najbližje in obiskovalce prireditev v občini in tudi širše.

Tako je bilo tudi na letošnjem občinskem prazniku, ki se ga praznuje na Trubarjev dan 8. junija. Letos občina praznuje 30. rojstni dan, zato je bilo še bolj sladko, saj so članice DPŽ Velike Lašče na tradicionalnem Trškem dnevu na Levstikovem še bolj bogato obložile stojnice, poleg tega pa so cvrle tudi miške. Na predvečer praznika so na slavnostni akademiji ob podelitvi najvišjih občinskih priznanj sodelovale med praporščaki ter poskrbele za pogostitev po akademiji.

Med praporščaki je tudi prapor DPŽ Velike Lašče, ki ga nosi Draga Ponikvar. (Fotografija: Boštjan Podlogar)

BREZ POČITKA V PRVI POLOVICI LETA

Letos so članice opravile že vrsto svojih tako tradicionalnih kot tudi novih dejavnosti, saj so ne le pridne in iznajdljive, pač pa tudi vedoželjne in se rade naučijo kaj novega. Tako tudi v zimskih in zgodnih pomladnih dneh ne mirujejo, pač pa organizirajo različna predavanja in delavnice, ki jih izvajajo same ali povabijo zunanjega strokovnjaka. Letos so spoznale značilnosti in prednosti ekološkega kmetovanja ter kako pripraviti vrt, da je družina čim bolj samooskrbna z zelenjavo. V okviru sejma Altermed & Flora v Celju so izdelovale velikolaške butare, sodelovale so tudi na meddruštvenem regijskem srečanju kmetic, ki ga organizira Zveza kmetic Slovenije. Predvsem pa so bile v veliko pomoč pri državnem kvizu Mladi in kmetijstvo, ki je bil aprila v Velikih Laščah.

Malo sladke energije na kvizu Mladi in kmetijstvo (Fotografija: Milan Glavonjić)

V NASLEDNJIH MESECIH ŠE TRI SAMOSTOJNE PRIREDITVE

Članice imajo vsako zadnjo sredo v mesecu srečanja v društvenih prostorih občine Velike Lašče, kjer pregledajo delo preteklega meseca ter naredijo načrt za prihajajočega. Namen mesečnih srečanj so tudi druženja ter izražanje čestitke vsem članicam, ki tisti mesec praznujejo rojstni dan. Na junijskem srečanju so se med drugim dogovorile o novih društvenih majicah. Izbrale so dva odtenka zelene barve ter že izbran brezrokavnik, na vseh pa je obvezen logotip društva. Čeprav je do praznika Dneva gospodinj, ki je na god sv. Marte oz. prvo nedeljo zatem, še julijsko srečanje, že razmišljajo, kje in kako bodo praznovale.

Kot so si zadale, jih do konca leta čaka še nekaj prireditev in dogodkov. V oktobru bo bučno-marmeladni dan, ki bo letos že 20., decembra pa še 8. državna razstava in ocenjevanje kruha iz krušne peči v Robu, obe samostojni prireditvi društva. Članice bodo tudi v novem šolskem letu sodelovale z učenci velikolaške šole in otroci iz vrtca, na prireditvah, ki jih organizirajo druga društva, ter na tekmovanjih v peki in pripravi najrazličnejših dobrot, kjer vedno dosegajo odlične rezultate. Čaka jih še strokovna ekskurzija, kjer spoznajo kaj novega, se družijo in si naberejo energije za naprej.

Na srečanju v juniju so se članice odločile za nove majice, ki bodo v dveh različnih odtenkih zelene barve z logotipom DPŽ Velike Lašče.

26. LETO DELOVANJA

DPŽ Velike Lašče deluje od leta 1998, lani so praznovale 25-letnico. Že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je v okviru kmetijske svetovalne službe deloval aktiv kmečkih žena. Po letošnjem občnem zboru društvo še naprej vodi Magdalena Peterlin (vodenje je prevzela leta 2015), njena desna roka oz. podpredsednica pa je Milka Debeljak.

Lani so bile članice društva prisotne na 47 dogodkih in imele vsak mesec društveno srečanje (torej 12 srečanj). Izvedle so vse samostojne tradicionalne prireditve: ob materinskem dnevu v marcu, za dan gospodinj v avgustu, bučno-marmeladni dan v oktobru in peko kruha v krušni peči v Robu decembra. Med ostalimi pomembnejšimi dogodki je bila 110-letnica KZ Velike Lašče, podelitev Rožančeve nagrade na Trubarjevini v Rašici in že omenjen občinski praznik.

V okviru društva od leta 2012 deluje tudi sekcija Rož’ce, v kateri članice izdelujejo različne rože iz papirja, ki so pogosto v aranžmajih številnih dogodkov v občini.

V brošuri, ki so jo izdale ob 20-letnici DPŽ Velike Lašče, so zapisale: »Vse smo matere in gospodinje, ki se rade družimo, ob tem pa gojimo aktivnosti, povezane s skoraj pozabljeno tradicijo kraja. Običaje, šege in navade, znanje o jedeh in pijačah, kar še živi v spominih, prenašamo na mlade, hkrati pa smo željne vedno novih spoznanj. Takšen bo naš jutrišnji dan.«

Na občnem zboru se je članicam za vztrajnost in delo zahvalil Matjaž Hočevar, župan občine Velike Lašče.