Ukrepi za zgodnejši pridelek jagod in zaščito pred pozebo

27 februarja, 2024
0
0

Sezona sadja in zelenjave se začne spomladi, pridelovalci si želijo biti s pridelki čimbolj zgodnji, saj tako ujamejo tudi nekoliko višje cene. Prvo domače spomladansko sadje so sladke rdeče jagode. Na kmetiji Krošelj v Zgornji Pohanci tunele pokrivajo konec januarja, začetek februarja in potem še rastline z eno ali dvema koprenama. Če ni pozebe in snega v marcu in aprilu, so prve zrele jagode na trgu vsaj 14 dni pred nepokritimi.

Na kmetiji Krošelj pridelujejo jagode za trg že skoraj pol stoletja. V teh letih so se naučili marsikaj, predvsem pa so spoznali, da se je treba prilagajati podnebnim spremembam. Pred leti jagod niso pokrivali, saj spomladanske pozebe niso bile pogoste. Danes si resen tržni pridelovalec ne predstavlja jagod na prostem in brez namakalnega sistema.

Jagode pridelujejo na 12 hektarjih, večino sorte clary, vse so v tunelih in imajo urejeno namakanje.

Vsako leto je tri hektarje jagod pod tuneli s folijo pokrijejo že konec januarja oziroma začetek februarja, rastline pa še dodatno z eno ali dvema koprenama. Konec februarja imajo tako jagode že prve popke. V začetku marca bodo že cvetele, hkrati pa so zaščitene pred morebitno pozebo v marcu, aprilu ali maju. Zagotovo tako zaščitene rastline prenesejo -3 do -4, celo do -5 stopinj Celzija.

Jagode bodo pokrili še s kopreno.

Posevke pokrivajo postopoma

Sicer s pokrivanjem tunelov tvegajo v primeru snega. Zato ne pokrijejo vseh površin naenkrat, pač pa le nekaj hektarjev, nekaj pa potem marca ter vse šele aprila.

Če ni snega in prenizkih temperatur, so s prvimi jagodami na trgu vsaj 14 dni bolj zgodaj, torej že sredi aprila.

Krošljevi prodajajo jagode na stojnici na osrednji tržnici v Ljubljani, kjer že desetletja prodaja sezonsko sadje mama. Darko ima že od nekdaj svoje stalne stranke na veletržnici na Plemljevi v Ljubljani. Prav tako so njihove jagode na trgovskih policah preko njihovega podjetja Darsad.

Jagode, ki še čakajo, da jih pokrijejo.

Poleg jagod, namiznega grozdja in jabolk imajo na kmetiji še vse drugo sadje in lupinarje. Skupaj na 80 hektarjih površin. Vsi nasadi (razen jagod, lupinarjev in asimine) so pokriti z mrežo proti toči in opremljeni z namakalnim sistemom.

Kmetijo sta pred kratkim prevzela sin in hčerka, Marko in Melita. Ukvarjata se z novostim: bolj prilagojene sorte, sodobne tehnologije pridelave in nove načine prodaje.