V rastlinjaku že posajen zgodnji krompir

6 februarja, 2024
0
0

Jaka Hanželič, mladi gospodar kmetije Kumer 1687, je tudi letos prve dni februarja v rastlinjaku sadil zgodnji krompir. Če bo vreme ugodno, bo prvi mladi krompir kupcem ponudil že v aprilu.

Kot nam je povedal Jaka Hanželič izTrgovišča pri Veliki Nedelji, so izkušnje preteklih let pokazale, da je za zgodnje zimsko sajenje krompirja zelo pomembno, da je semenski krompir pravočasno dobavljen, da je potem dovolj časa za nakalitev gomoljev. Za nakalitev so potrebni trije tedni, in sicer prvi teden pri temperaturi okrog 20 °C, v naslednjih dveh tednih pa jo znižujejo. 

Predpogoj za zgodnje sajenje krompirja je seveda ugodno vreme in dovolj ogreta tla. Jaka Hanželič je tla najprej obdelal z gruberjem ter opravil mineralno in organsko gnojenje, sledil je prehod z vrtavkasto brano. Potem je pokril tla s črno folijo, da so se še dodatno ogrela. V tako pripravljena tla so minuli petek, 2. februarja, ko so tla bila ogreta na 9 °C, sadili krompir. Po sajenju so grebene pokrili s kopreno in še s folijo, ki jo umaknejo, ko krompir pride na površino zemlje.

Nekaj zadnjih let je bilo vreme v januarju in začetku februarja nadpovprečno toplo in krompir je začel lepo rasti, nizke temperature konec marca in v začetku aprila pa so rast ustavile, saj rastlinjakov dodatno ne ogrevajo zaradi prevelikih stroškov. 

Kmetija usmerjena v pridelavo zgodnjega krompirja

Na kmetiji Kumer 1687  so usmerjene predvsem v pridelavo zgodnjega krompirja, kumar za vlaganje in motovilca. Več sort sadijo na površini 0,7 hektarja, tako v rastlinjakih kot na prostem. Kolikor ga ne prodajo kot zgodnji krompir, ga skladiščijo in prodajajo vse leto.

Na 0,5 hektarja pokritih površin in 3 hektarje na prostem Jaka Hanželič ob krompirju prideluje še najrazličnejšo zelenjavo, in sicer 25 do 30 vrst in sort. Pridelek prodaja v trgovinici na kmetiji in ob določenih dnevih na tržnici v Slovenski Bistrici in v Ormožu ter boljšem sejmu na Ptuju. Lani je prvič sodeloval z eno večjih trgovskih verig, ki ji je dobavljal motovilec. Zaradi nenehnih padavin je bilo veliko težav ne le pri pridelavi, pač pa tudi pri pobiranju pridelka, zlasti pri motovilcu. Kljub zelo zahtevnemu letu je Jaka zadovoljen z lansko sezono. Zelo dobra je bila pridelava v rastlinjakih, malo manj na prostem. Povpraševanje po zelenjavi je bilo prav zaradi slabega vremena in slabše pridelave pri vrtičkarjih večje kot običajno, zato so bile tudi cene nekoliko višje. Maloprodajne cene pri nekaterih zelenjadnicah so bile za okrog 5 % višje v primerjavi s preteklimi leti, veleprodajne pa pri nekaterih tudi do 10 %.

Za letos so načrti Kmetije Kumer 1687 podobni kot lani, s tem da bodo v pridelavo vnesli tudi nekaj novih zelenjadnic. Jaka želi pridobiti čim več izkušenj s pridelavo in razširiti ponudbo svojim kupcem.