Začelo se je obiranje kakija

26 oktobra, 2023
0
0

Po spomladanski pozebi pred dvema letoma, lanski suši, tudi letošnje vreme ni bilo ugodno za pridelavo kakija. V dolini Dragonja so nekatera drevesa povsem prazna zaradi spomladanske pozebe in neugodnega vremena vse do obiranja. V Strunjanu so glede na zadnja leta, še kar zadovoljni, letina kakija je nekoliko pod povprečjem .

Zaradi lanske suše, ki je vplivala na diferenciacijo cvetnih brstov in spomladanske pozebe je letina kakija v Vipavski dolini in Goriških Brdih pod povprečjem. Konec marca in začetek aprila so nizke temperature v nižinskih legah poškodovale že odgnane brste kakija. Na pridelek je nato vplivala še toča, ki je potolkla plodove, ki so začeli gniti in poškodovala še listno maso, vejice in veje. Vsemu temu je sledilo še močno odpadanja nedozorelih plodov kakija zaradi velikega nihanje dnevnih in nočnih temperatur in hitre dnevne oziroma tedenske spremembe vremena iz zelo vročih, suhih in sončnih v hladnejša in deževna obdobja, je povedala Sara Spačal Dovžak, specialistka za sadjarstvo pri KGZ Nova Gorica.
Tudi v Istri je letina kakija slaba. Pridelka je v nekaterih nasadih več, v drugih manj vzela spomladanska pozeba. Predvsem pa so prizadeti nižinski nasadi na območju Dragonje, kjer je precej dreves povsem brez pridelka. Izpad pridelka je tudi posledica odpadanja plodov, ki se je letos dogajalo vse do obiranja plodov, kot je bilo že omenjeno zaradi velikih nihanj v temperaturi med dnevom in nočjo v poletnih mesecih ter izmenjave vročinskih valov ter deževnih in hladnih obdobij. Nekaj nasadov na izpostavljenih legah je bilo v Istri poškodovanih tudi ob poletnih neurjih, pove mag. Urška Klančar, svetovalka specialistka za sadjarstvo in vinogradništvo.

V času sezone kakija, ki traja le nekaj tednov, bi več kakija lahko dobavljali tudi javnim zavodom, predvsem otrokom v vrtcih, učencem v šolah ter starostnikom v domovih ostarelih. Zelo okusen je ne le samostojen pač pa tudi v kombinaciji z jogurtom ali skuto. Žal pa večina javnih zavodov nabavlja le trdo užiten kaki iz uvoza.

V STRUNJANU PO VEČ LETIH KONČNO DOKAJ DOBRA LETINA

Silvano Knez iz Strunjana je letos s pridelkom kakija zadovoljen. Moti ga, kot vsako leto, tudi letos, da so tik pred začetkom obiranja domačega kakija trgovske police, stojnice na tržnicah in ob cestah polne kakija iz uvoza. Včasih je bilo tako, da se je uvoz iz drugih Republik takrat še skupne države Jugoslavije, ustavil, ko so slovenski pridelovalci imeli svoje pridelke. Danes smo v EU in v Slovenijo se čez vso leto uvaža sadje in zelenjava ne glede na to, če imamo takrat svoje pridelke.
Po več letih zelo slabih letin, so letos pridelovalci v Strunjanu bolj optimistični, čeprav normalne letine tudi letos ne bo. Zaradi veliko dežja in odpadanje plodov, je na drevesih zagotovo manj plodov in ti so debelejši. Tako kot je razlika v višjih legah in v dolini, kjer je več pridelka spomladanska pozeba, je razlika povsod med severno in južno stranjo dreves in njihovo obloženostjo plodov. Skrbi ga tudi škodljivec v nasadu, zaradi katerega kaki prisilno dozori in odpade. Kot pri drugih škodljivcih in boleznih pa si pridelovalci ne morejo pomagati, saj pri nas ni registriranih sredstev za zaščito rastlin oziroma jih je na voljo veliko manj kot jih na primer v sosednji Italija, Španiji ali drugih državah, večjih pridelovalkah kakija in drugega sadja.

Kaki so začeli obirati po 20. oktobru.

V DOLINI DRAGONJE JE KAKI VZELA SPOMLADANSKA POZEBA

Sergio Poropat iz Arz pri Sečovljah ima v dolini Dragonja 330 dreves kakija. Ocenjuje, da je pozeba vzela več kot polovico pridelka. Nekatere drevesa so povsem prazna, nekatera imajo plodove le v zgornjem delu dreves, druga le v spodnjem. Potem, ko so lani imeli predrobne plodove zaradi suše, so letos tisti plodovi, ki so dozoreli, debelejši, skoraj predebeli. Vprašanje je tudi ali bodo zreli plodovi zaradi veliko dežja v poletnih mesecih pokali, saj je v fazi dozorevanja bila premajhna razlika med dnevno in nočno temperaturo. Čeprav so v oktobru imeli tudi 3 stopinje, kar je zelo nizka temperatura, je večino meseca bilo ponoči pretoplo. Idealne nočne temperature v fazi dozorevanja kakija so od 8 do 10 stopinj Celzija, pojasni Sergio Poropat, ki ga je skrbel tudi vlažni južni veter okrog 20. oktobra, ki prav tako ni ugoden za kaki.
Okvir:
V času sezone kakija, ki traja le nekaj tednov, bi več kakija lahko dobavljali tudi javnim zavodom, predvsem otrokom v vrtcih, učencem v šolah ter starostnikom v domovih ostarelih. Zelo okusen je ne le samostojen pač pa tudi v kombinaciji z jogurtom ali skuto. Žal pa večina javnih zavodov nabavlja le trdo užiten kaki iz uvoza.

UMIK ŠPANSKEGA KAKIJA ZARADI PRESEŽENE VREDNOSTI PESTICIDA
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 19. oktobra sporočila umik kakija, potem ko je 6. oktobra v uradnem nadzoru odvzela vzorec kakija pri distributerju Limonera in ugotovila presežno vrednost klorpirifosetila. Poreklo kakija je bilo špansko, dobavitelj pa italijanski. Kaki se je prodajal v več trgovinah na Štajerskem, predvsem v več trgovinah v Mariboru, Podvleki, Zgornji Kungoti in Brezjah. Preko evropskega sistema obveščanja za živila in krmo (RASFF) – Varnost hrane pa je Uprava prejela tudi informacijo, da je dobavitelj iz Italije isti lot distribuiral tudi nosilcem živilske dejavnosti in sicer podjetjem Polavi Nova Gorica, Frutis nova Ljubljana, ALKO- AR Ljubljana, Bulc Bratje Ljubljana in Dallas skupina Ljubljana, ki med drugim dobavljajo sadje in zelenjavo tudi veletrgovcem. Potrošniki so bili na prodajnem mestu obveščeni o neskladnosti in so lahko kupljen neskladen kaki, ki so ga še hranili doma, vrnili na mesto prodaje.